Защо са полезни ягодите?

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Защо са полезни ягодите?
4510
Защо са полезни ягодите?

 

Известно е, че горските плодове са богати на антиоксиданти , и ягодите не правят изключение. Те съдържат и ценни хранителни вещества , осигуряващи поддържането на добро здраве и превенция на редица заболявания.

Ягодите са добър източник на витамин С , витамини от В група, минералите калий, желязо, магнезий.

защо са полезни ягодите

Сред основните причини за нарушения на функциите на очите са свободните радикали и недостигът на определени хранителни вещества. С увеличаване на възрастта и липсата на тези защитни вещества, вредните свободни радикали в организма могат да нанесат тежки поражения на очите , като ги правят податливи на инфекции, или изсъхване на очите , дегенерация на зрителните нерви , макулна дегенерация , зрителни дефекти . Антиокислителите, като витамин С, флавоноиди, фенолни фитовещества, съдържащи се в ягодите, могат да помогнат за облекчаване на подобни състояния. Плодът може да е полезен и при нарушения на очното налягане . Съдържанието на калий в ягодите спомага за поддържане на правилното налягане.

Витамин С, фолиевата киселина и флавоноидите в ягодите притежават отлични антиоксидантни и антиканцерогенни свойства . Изследване показа, че дневният прием на плода помага за намаляване растежа на туморни клетки .

Според учени, консумацията на ягоди помага за предотвратяването на ранните увреждания, които водят до развитието на тумори . Нещо повече, има изследвания, които показват, че приемането на плода в големи количества може да се окаже помощно средство при медикаментозна терапия за предпазване от рак на хранопровода .

 ягодите са полезни за очите 

Ягодите, както и повечето растения от род Розоцветни, имат високо съдържание на полифеноли, които до голяма степен обезпечават нормалното функциониране на мозъка . Според изследване, редовната консумация на ягоди, боровинки и къпини е в състояние да забави дегенеративните процеси в мозъка и да предотврати когнитивните нарушения. Полифенолите в плодовете, зеленчуците и ядките притежават антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти и чрез консумацията им се спомага забавянето процеса на стареене на тъканите , в това число и мозъчните.

Ягодите са богати на калий и магнезий . Смята се, че тези минерални вещества са ефективни при намаляване на високо кръвно налягане , причинено от натрий.

Консумацията на ягоди е полезна и при сърдечно-съдови проблеми , поради високото съдържание на фибри, фолиева киселина, антиоксиданти и наличието на малко мазнини. Този състав благоприятства понижаването на нивото на вредния холестерол . Някои от витамините от група В, които присъства в ягодите, са полезни за укрепването на сърдечния мускул и така помагат за по-доброто функциониране на сърцето .
 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft