Защо са полезни ягодите?

вход през zajenata.bg
регистрация през facebook
Активирай автоматично своя акаунт в За Жената, като влезеш през твоя Facebook
регистрация през zajenata.bg
Прочетох и съм съгласен с правата и задълженията на потребителя при ползване на услугите на сайта
За Жената
Здраве
По-здрави
Защо са полезни ягодите?
12 Март 2012
3763

 

Известно е, че горските плодове са богати на антиоксиданти , и ягодите не правят изключение. Те съдържат и ценни хранителни вещества , осигуряващи поддържането на добро здраве и превенция на редица заболявания.

Ягодите са добър източник на витамин С , витамини от В група, минералите калий, желязо, магнезий.

защо са полезни ягодите

Сред основните причини за нарушения на функциите на очите са свободните радикали и недостигът на определени хранителни вещества. С увеличаване на възрастта и липсата на тези защитни вещества, вредните свободни радикали в организма могат да нанесат тежки поражения на очите , като ги правят податливи на инфекции, или изсъхване на очите , дегенерация на зрителните нерви , макулна дегенерация , зрителни дефекти . Антиокислителите, като витамин С, флавоноиди, фенолни фитовещества, съдържащи се в ягодите, могат да помогнат за облекчаване на подобни състояния. Плодът може да е полезен и при нарушения на очното налягане . Съдържанието на калий в ягодите спомага за поддържане на правилното налягане.

Витамин С, фолиевата киселина и флавоноидите в ягодите притежават отлични антиоксидантни и антиканцерогенни свойства . Изследване показа, че дневният прием на плода помага за намаляване растежа на туморни клетки .

Според учени, консумацията на ягоди помага за предотвратяването на ранните увреждания, които водят до развитието на тумори . Нещо повече, има изследвания, които показват, че приемането на плода в големи количества може да се окаже помощно средство при медикаментозна терапия за предпазване от рак на хранопровода .

 ягодите са полезни за очите 

Ягодите, както и повечето растения от род Розоцветни, имат високо съдържание на полифеноли, които до голяма степен обезпечават нормалното функциониране на мозъка . Според изследване, редовната консумация на ягоди, боровинки и къпини е в състояние да забави дегенеративните процеси в мозъка и да предотврати когнитивните нарушения. Полифенолите в плодовете, зеленчуците и ядките притежават антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти и чрез консумацията им се спомага забавянето процеса на стареене на тъканите , в това число и мозъчните.

Ягодите са богати на калий и магнезий . Смята се, че тези минерални вещества са ефективни при намаляване на високо кръвно налягане , причинено от натрий.

Консумацията на ягоди е полезна и при сърдечно-съдови проблеми , поради високото съдържание на фибри, фолиева киселина, антиоксиданти и наличието на малко мазнини. Този състав благоприятства понижаването на нивото на вредния холестерол . Някои от витамините от група В, които присъства в ягодите, са полезни за укрепването на сърдечния мускул и така помагат за по-доброто функциониране на сърцето .
 

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Design & Development: TaraSoft