Какво е хидротерапия? Ами акватерапия?

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
СПА
Какво е хидротерапия? Ами акватерапия?
1936
Източник: bb-team.org

 

 

За повечето хора разлика няма - това са думи, събиращи в себе си процедури от рехабилитацията чрез движение и чрез масажи и практиките на балнеологията. Въпреки това обаче, има някои характерни разлики, а именно "аква" - тонизира тялото и релаксира ума, а "хидро" - най-често само релаксира и двете.

* С "аква" се отбелязват по-скоро дейности със здравословен характер, включващи движение.

Те използват затоплящото действие на водата, облекчеността на ставите от намаленото тегло на практикуващия, без да използват химичното богатство на водата.

Тези процедури се провеждат в специални басейни, където хората практикуват самостоятелно, с терапевт или в терапевтични групи.

Модерната наука е в основата на по-младите аква процедури, създавайки специални басейни, тренажори и методики за движение. Такива са аквагимнастиката, аква-чи, акваспининга и пр.

За много хора това са фитнес занимания, но първоначалното им създаване е с цел рехабилитация и чак впоследствие - тонизиране и антистрес.

* С "хидро" се отбелязват практики, в които човек бива подложен на различни лечебни, здравословни или антистрес въздействия, без задължително да е двигателно активен.

Тук химичното въздействие на водата е основа, като цел на тези процедури е най-вече наслагване на благоприятни за тялото влияния - химикали, вибрации, магнитни полета, звукови вълни, топлина и многообразие от масажни движения.

Примери за такива процедури са хидромасажът, калните бани, джакузито - съвсем различни процедури, обединени в релаксиращото си действие, постигнато чрез водата.

Важно е да се отбележи, че хидротерапията е сборна дума за различни терапии, докато старата българска дума балнеология е наука за прилагането на различните терапии.


 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft