Купихме си хлебопекарна, но не знаехме как да си правим различните видове хлебчета, докато съседката не ни показа

вход през zajenata.bg
регистрация през facebook
Активирай автоматично своя акаунт в За Жената, като влезеш през твоя Facebook
регистрация през zajenata.bg
Прочетох и съм съгласен с правата и задълженията на потребителя при ползване на услугите на сайта
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Купихме си хлебопекарна, но не знаехме как да си правим различните видове хлебчета, докато съседката не ни показа
17 Юли 2017
4764

Пълнозърнестият хляб е една от най-ценните храни за хората, стига той да е направен от качествена суровина и да не е придружен от нежелани съставки, като подобрители, консерванти и стабилизатори. Пълнозърнест е онзи хляб за чиято направа се използва брашно с всички части на зърното.

Има различни видове пълнозърнест хляб, но обединяващ фактор при всички е че се приготвят от цели зърна.

Той е източник на ценни хранителни вещества, тъй като се прави от смилането на цялото зърно, в което се крият всички естествени фибри, витамини, минерали и полезни вещества, важни за тялото и даващи му необходимата енергия.

Качественият хляб от пълнозърнесто брашно е необходимо да се произвежда от брашно тип 1850. Този тип брашно и продуктът произвеждан с него са с по-нисък гликимичен индекс, което е от полза за диабетици и желаещи да отслабнат. Пълнозърнестият хляб се счита за диетичен продукт.

 

Състав на пълнозърнестия хляб:

В 100 г пълнозърнест хляб се съдържат средно 54.6 г въглехидрати, 7.8 г протеин, 0.2 г мазнини, различни витамини и около 100 до 250 ккал при различните видове. Важна въглехидратна съставка на пълнозърнестите храни са влакнините (целулоза, хемицелулоза, пектини, лигнини и т.н.). В по-голямата си част те са неусвоими от организма, но имат регулиращ ефект върху работната функция на червата. Липсата на влакнини в организма го предразполага към повишен риск от затлъстяване, хроничен запек, хемороиди, рак на дебелото черво, чревни дивертикули. Белтъците в пълнозърнестия хляб балансират аминокиселинната композиция или с други думи - качеството на общия белтъчен внос.

 

Съхранение:

Домашният хляб не съдържа консерванти и стабилизатори, затова той се разваля бързо. За да се съхрани максимално, може да го поставите в хладилника, като задължително трябва да е опакован в плик.

 

Рецепта за пълнозърнест хляб за хлебопекарна


Необходими продукти:

за 1 порция
• 27 1/2 г пшенично брашно
• 16 3/4 г пълнозърнесто брашно
• 28 1/2 мл. вода
• 1/8 ч.л. суха мая
• 1/8 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

В тавичката на машината за хляб се слагат водата (28 1/2 мл.), после пшеничното (27 1/2 г) и пълнозърнестото брашно (16 3/4 г) и накрая се добавят солта (1/8 ч.л.) и сухата мая (1/8 ч.л.). Хлебопекарната се включва в режим за пълнозърнест хляб. Необходимото време е 210 минути. От тези продукти се получава 750 грама хляб с хрупкава коричка.

 

Рецепта за многозърнест хляб за хлебопекарна
Необходими продукти:

за 1 порция
• 12 1/2 г пшенично брашно
• 14 1/2 г пълнозърнесто брашно
• 14 1/2 г ръжено брашно
• 1/4 ч.л. суха мая
• 1/8 с.л. сол
• 1/8 с.л. мед
• 1/8 с.л. зехтин
• 30 мл. вода
• 1 4/5 г ленено семе
• 1 4/5 г слънчогледови семки
• 1 4/5 г орехи
• 1 1/4 г маково семе

Начин на приготвяне:

В тавичката на хлебопекарната се изсипват водата (30 мл.), която е добре да е хладка, зехтинът (1/8 с.л.), медът (1/8 с.л.) и солта (1/8 с.л.). Отгоре се изсипват трите вида брашно - пшенично (12 1/2 г), пълнозърнесто (14 1/2 г) и ръжено (14 1/2 г). Издълбава се гнездо в средата на сместа, където се поставя сухата мая (1/4 ч.л.). Машината се пуска в режим на пълнозърнест хляб. През това време се приготвят ядките - орехите (1 4/5 г) се начукват, а лененото семе (1 4/5 г) се смила на прах. Когато хлебопекарната издаде сигнал за добавяне на допълнителни продукти (когато свърши първият етап на омесване), се добавят смлените ядки, заедно със слънчогледовите семки (1 4/5 г) и маковото семе (1 1/4 г). Необходимото време е 200 минути. От тези продукти се получава около един килограм хляб.

 

Рецепта за козуначен хляб за хлебопекарна
Необходими продукти:

за 1 порция
• 35 4/5 г пшенично брашно
• 4 1/2 г захар
• 1/8 ч.л. сол
• 12 1/2 г масло
• 1/3 яйца
• 5 мл. мляко
• 1/8 ч.л. суха мая
• 6 1/4 г стафиди

Начин на приготвяне:

Изсипват се продуктите в тавичката на хлебопекарната в реда, указан от производителя - млякото (5 мл.), яйцата (1/3 бр), маслото (12 1/2 г), солта (1/8 ч.л.) и захарта (4 1/2 г). После се добавя брашното (35 4/5 г), като преди това се пресява. Накрая се оформя кладенче в средата на брашното и сухата мая (1/8 ч.л.) се сипва в него. Хлебопекарната се пуска в режим на сладък хляб или в режим на бял хляб, ако няма такъв. След звуковия сигнал за добавяне на допълнителни съставки се прибавят стафидите (6 1/4 г). След около 3 часа козуначеният хляб е готов. Това е идеално решение за Великденските празници в днешното забързано ежедневие.

 

Рецепта за италиански хляб за хлебопекарна
Необходими продукти:

за 2 порции
• 75 г бяло брашно
• 1/4 ч.л. суха мая
• 1/4 ч.л. сол
• 1/2 с.л. зехтин
• 37 1/2 мл. вода

Начин на приготвяне:

Брашното (75 г), водата (37 1/2 мл.), солта (1/4 ч.л.), зехтинът (1/2 с.л.) и сухата мая (1/4 ч.л.) се поставят в тавичката на машината за хляб. При някои производители има изискване да се сложи първо водата. Хлебопекарната се включва в режим на бял хляб и след приключване на цикъла хлябът се изважда и се оставя да почине върху кухненска решетка за половин час. Приготвянето му отнема 200 минути.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft