Най-сетне изплю камъчето! Ето как се правела прочутата й Струмска баклава - с нея вземаше акъла на всички колежки по празника!

вход през zajenata.bg
регистрация през facebook
Активирай автоматично своя акаунт в За Жената, като влезеш през твоя Facebook
регистрация през zajenata.bg
Прочетох и съм съгласен с правата и задълженията на потребителя при ползване на услугите на сайта
За Жената
Рецепти за готвене
Десерти
Най-сетне изплю камъчето! Ето как се правела прочутата й Струмска баклава - с нея вземаше акъла на всички колежки по празника!
admin
Добавена от: admin
26 Декември 2016
18729
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Най-сетне изплю камъчето! Ето как се правела прочутата й Струмска баклава - с нея вземаше акъла на всички колежки по празника! Десерти
Най-сетне изплю камъчето! Ето как се правела прочутата й Струмска баклава - с нея вземаше акъла на всички колежки по празника!
Добави в
Мойте Рецепти
Необходими продукти


1 кг кори за баница (или домашно точени)
350-500 грама орехи
200 гр. грис
150 гр. олио
150 гр. маргарин или масло
2 ванилии
няколко зърна мастика
За сиропа:
1,5 кг захар
по-малко от 1 л вода
1 лимон
 


1. Първо нарежете орехите на дълго и тънко.
2. Запържете гриса в много малко олио, а в него добавете ванилията и счуканата мастика (ако ползвате).
3. Намажете дъното на тава с диаметър 32 см с олио и наредете корите една върху друга. На всяка намажете олио и поръсете от гриса с ванилията, а всяка втора или трета поръсете и с ядки. Долните и горните няколко слоя оставете без ядки.
4. Нарязването е много важно - вижте точно как е направено на снимката.
5. Залейте баклавата с разтопен маргарин или масло.
6. След това я печете около един час, покрита с фолио в началото.
7. Когато се охлади, залейте с горещ сироп, приготвен от 1,5 кг захар и по-малко от 1 кг вода, ванилова захар и нарязания лимон, добавени накрая. 
Няколко важни забележки: - Баклавата трябва да бъде "бяла", не бива да загаря, а да има златист цвят.
- Трябва да се "мести" в тавата, т.е. да бъде някак рохка.
- За тези пък, които искат по-мека баклава, трябва да я залеят два пъти - единият, преди да бъде готов сиропът, а вторият - когато сиропът започне да се тегли като нишка от лъжицата или когато се правят балони
 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически
Маникюр
Рокли
Грим
Обувки
Бижута Аксесоари
Чанти
Звезди
още
Модни тенденции
За дома
Дизайн
Екзотични Пътешествия
Татуировки
Design & Development: TaraSoft