Най-сетне изплю камъчето! Ето как се правела прочутата й Струмска баклава - с нея вземаше акъла на всички колежки по празника!

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Десерти
Най-сетне изплю камъчето! Ето как се правела прочутата й Струмска баклава - с нея вземаше акъла на всички колежки по празника!
Най-сетне изплю камъчето! Ето как се правела прочутата й Струмска баклава - с нея вземаше акъла...
admin
Добавена от: admin
33475
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Най-сетне изплю камъчето! Ето как се правела прочутата й Струмска баклава - с нея вземаше акъла на всички колежки по празника! Десерти
Най-сетне изплю камъчето! Ето как се правела прочутата й Струмска баклава - с нея вземаше акъла на всички колежки по празника!
Добави в
Мойте Рецепти
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти


1 кг кори за баница (или домашно точени)
350-500 грама орехи
200 гр. грис
150 гр. олио
150 гр. маргарин или масло
2 ванилии
няколко зърна мастика
За сиропа:
1,5 кг захар
по-малко от 1 л вода
1 лимон
 


1. Първо нарежете орехите на дълго и тънко.
2. Запържете гриса в много малко олио, а в него добавете ванилията и счуканата мастика (ако ползвате).
3. Намажете дъното на тава с диаметър 32 см с олио и наредете корите една върху друга. На всяка намажете олио и поръсете от гриса с ванилията, а всяка втора или трета поръсете и с ядки. Долните и горните няколко слоя оставете без ядки.
4. Нарязването е много важно - вижте точно как е направено на снимката.
5. Залейте баклавата с разтопен маргарин или масло.
6. След това я печете около един час, покрита с фолио в началото.
7. Когато се охлади, залейте с горещ сироп, приготвен от 1,5 кг захар и по-малко от 1 кг вода, ванилова захар и нарязания лимон, добавени накрая. 
Няколко важни забележки: - Баклавата трябва да бъде "бяла", не бива да загаря, а да има златист цвят.
- Трябва да се "мести" в тавата, т.е. да бъде някак рохка.
- За тези пък, които искат по-мека баклава, трябва да я залеят два пъти - единият, преди да бъде готов сиропът, а вторият - когато сиропът започне да се тегли като нишка от лъжицата или когато се правят балони
 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft