Празнична Капама с вино и кървавица

вход през zajenata.bg
регистрация през facebook
Активирай автоматично своя акаунт в За Жената, като влезеш през твоя Facebook
регистрация през zajenata.bg
Прочетох и съм съгласен с правата и задълженията на потребителя при ползване на услугите на сайта
За Жената
Полезни съвети
Кулинарни съвети
Празнична Капама с вино и кървавица
27 Декември 2013
42743

Продукти: 
1 кокошка (или пиле)
200 г сланина
1 кг кисело зеле
1 к. ч. ориз
1/2 кг кайма
1 глава лук
6 с. л. разтопено масло
1 ч. ч. червено вино
200 г кървавица
20 зърна черен пипер
сол
2-3 с. л. червен пипер (може и лют)

Приготвяне на капама :

На дъното на пръстен гювеч с капак (или на голяма тенджера) се слага нарязаната на парчета сланина. Върху нея се нарежда нарязаното на ленти кисело зеле, а отгоре се поставя пълнената кокошка (или пиле).
Пълнежът се приготвя, като в три супени лъжици от разтопеното масло се запържва нарязаният на ситно лук, докато стане "стъклен". Добавя се каймата и сол на вкус.

Запържва се леко, добавя се червеният пипер, а след това и оризът. Разбърква се добре, залива се с 1 ч. чаша топла вода и се оставя да къкри на слаб огън, докато оризът набъбне. С част от сместа се пълни кокошката, като накрая отворът се зашива. От останалата плънка се навиват сарми и се нареждат върху кокошката. Върху тях се поставя цялото парче кървавица. Капамата се покрива с големи цели зелеви листа.

Докато продуктите се нареждат, около тях се пръскат зърната черен пипер, останалото разтопено масло (или олио) и виното. Посолява се още колкото е нужно – зависи колко е солено зелето, сланината и другите продукти.  Налива се и топла вода – толкова, че течността да стигне 2/3 от височината на продуктите. Съдът се похлупва и ястието се пече 3-4 часа в умерена фурна.  

Вкусна кухня
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft