Пухкав тутманик с мая

вход през zajenata.bg
регистрация през facebook
Активирай автоматично своя акаунт в За Жената, като влезеш през твоя Facebook
регистрация през zajenata.bg
Прочетох и съм съгласен с правата и задълженията на потребителя при ползване на услугите на сайта
admin
Добавена от: admin
2 Май 2012
17506
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Необходими продукти

За маята:
20 г мая (прясна) или 1 пакетче суха мая
2-3 супени лъжици брашно
щипка сол
щипка захар
100 мл хладка вода
За плънката:
300 г краве (овче) сирене
За тестото:
500 г брашно
1 яйце
125 г масло
1 супена лъжица оцет
1 кафена лъжица сол 

Захващаме маята с хладката вода (или мляко), брашното, солта и захарта и я оставяме да втаса, докато увеличи обема си 3 пъти. Отделно в подходящ дълбок съд пресяваме брашното (най-добре 2 пъти), оформяме в средата му кладенче, изсипваме вътре останалите продукти за тестото плюс втасалата мая и замесваме средно меко тесто. От готовото тесто оформяме 7 топчета и ги слагаме на топло, за да втасат за около 45 минути. В отделен съд разтопяваме маслото и потапяме всяко топче и от него, след което внимателно го разтегляме на кора с размера на тавичката, в която ще печем.
Намазваме тавичката с мазнина (а може да я покрием и с хартия за печене) и започваме да редим корите, като върху всяка поръсваме с мазнина и натрошено сирене. Когато тутманикът е готов, го нарязваме на триъгълници и го оставяме да втаса за около 30 минути. Може да го намажем с разбит жълтък (или яйце). Печем в предварително нагрята до 200 градуса фурна около 45 минути. Изваждаме готовия тутманик и го покриваме с памучна кърпа за 10 минути, за да омекне.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически
Маникюр
Рокли
Грим
Обувки
Бижута Аксесоари
Чанти
Звезди
още
Модни тенденции
За дома
Дизайн
Екзотични Пътешествия
Татуировки
Design & Development: TaraSoft