Тази питка е необикновена, защото втасва в студена вода - ако още не сте опитвали, непременно я пригответе! Няма да ви разочарова.

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Тази питка е необикновена, защото втасва в студена вода - ако още не сте опитвали, непременно я пригответе! Няма да ви разочарова.
Тази питка е необикновена, защото втасва в студена вода - ако още не сте опитвали, непременно я...
admin
Добавена от: admin
6921
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

250 мл прясно мляко
1 чаена лъжичка захар
3/4 кубче (30 гр.) мая
600 гр. брашно
100 мл олио
2 чаени лъжички сол
1 яйце


Тази вкусна питка е необичайна за приготвяне - тестото втасва не на топло, а в студена вода. Сигурно ви се струва странно, но резултатът е чудесен!

Първо отделете жълтъка от белтъка на яйцето, а след това половината от жълтъка добавете към белтъка и разбийте с вилица. Другата половина от жълтъка отделете - трябва ви за намазване.

1. Стоплете млякото и добавете маята и захарта, след което оставете сместа да втаса.

2. Сложете в дълбок съд брашното, олиото, солта, разбитото яйце и шупналата мая. Омесете добре съставките, за да получите хомогенно тесто.

3. Вземете една домакинска кърпа (от по-тънките), накиснете я във вода и в нея завържете тестото. В съда поставете студена вода (може да добавите и 1 кубче лед) и поставете вътре увитото тесто. Оставете го да стои във водата.

необичайна питка

4. Когато кърпата с тестото изплува на повърхността на водата, значи е втасало. Излейте водата от съда, развържете кърпата, извадете тестото и го поставете в намаслена тава. Добавете няколко зърна грозде (или стафиди) отгоре, след което намажете питката с отделения предварително жълтък. Изпечете питката в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 20-тина минути, а след това увеличете фурната на 250 градуса и печете още 5-10 мин.

Съвет: Когато поставяте тестото в кърпата, най-добре е да го завържете с ластик. Времето за втасване е около 25 мин.

 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки