Тази питка е необикновена, защото втасва в студена вода - ако още не сте опитвали, непременно я пригответе! Няма да ви разочарова.

вход през zajenata.bg
регистрация през facebook
Активирай автоматично своя акаунт в За Жената, като влезеш през твоя Facebook
регистрация през zajenata.bg
Прочетох и съм съгласен с правата и задълженията на потребителя при ползване на услугите на сайта
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Тази питка е необикновена, защото втасва в студена вода - ако още не сте опитвали, непременно я пригответе! Няма да ви разочарова.
admin
Добавена от: admin
16 Май 2016
5225
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Необходими продукти

250 мл прясно мляко
1 чаена лъжичка захар
3/4 кубче (30 гр.) мая
600 гр. брашно
100 мл олио
2 чаени лъжички сол
1 яйце


Тази вкусна питка е необичайна за приготвяне - тестото втасва не на топло, а в студена вода. Сигурно ви се струва странно, но резултатът е чудесен!

Първо отделете жълтъка от белтъка на яйцето, а след това половината от жълтъка добавете към белтъка и разбийте с вилица. Другата половина от жълтъка отделете - трябва ви за намазване.

1. Стоплете млякото и добавете маята и захарта, след което оставете сместа да втаса.

2. Сложете в дълбок съд брашното, олиото, солта, разбитото яйце и шупналата мая. Омесете добре съставките, за да получите хомогенно тесто.

3. Вземете една домакинска кърпа (от по-тънките), накиснете я във вода и в нея завържете тестото. В съда поставете студена вода (може да добавите и 1 кубче лед) и поставете вътре увитото тесто. Оставете го да стои във водата.

необичайна питка

4. Когато кърпата с тестото изплува на повърхността на водата, значи е втасало. Излейте водата от съда, развържете кърпата, извадете тестото и го поставете в намаслена тава. Добавете няколко зърна грозде (или стафиди) отгоре, след което намажете питката с отделения предварително жълтък. Изпечете питката в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 20-тина минути, а след това увеличете фурната на 250 градуса и печете още 5-10 мин.

Съвет: Когато поставяте тестото в кърпата, най-добре е да го завържете с ластик. Времето за втасване е около 25 мин.

 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически
Маникюр
Рокли
Грим
Обувки
Бижута Аксесоари
Чанти
Звезди
още
Модни тенденции
За дома
Дизайн
Екзотични Пътешествия
Татуировки
Design & Development: TaraSoft