Тайландски масаж

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
СПА
Тайландски масаж
3993

Тайландският масаж е една от най-старите просъществували и до днес масажни техники. Вярва се, че тайландският масаж който е на около 2500 години, е разработен от будистките монаси, още по времето на самия Гаутама Буда.

На по-късен етап монасите предават знанията си за масажните техники на своите ученици, които пък ги преподават на своите ученици, и постепенно масажната техника се разпространява в целия изток.

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Тайландският масаж включва философиите, свързани с идеята за китайската акупунктура и съчетава тези философии със стречинг упражненията, които се практикуват от йогите в Индия. Крайната цел на тайландският масаж е да помогне на пациента да постигане духовно просветление и хармония. На базово ниво, тайландският масаж трябва едновременно да активира способността на тялото да се самолекува и да допринесе за по-добро здравословно състояние и благополучие на пациента.

Както повечето източни лечебни практики, и тайландският масаж се изразява в прилагането на натиск върху ключовите точки от човешкото тяло. В Тайланд тези точки са известни с името зен. Практикуващите тайландски масаж твърдят, че в човешкото тяло има 72000 зен точки, десет от които са с най-висок приоритет по време на прилагане на масажа. Прилагането на натиск в тези зен точки отключва притока на енергия и възстановява баланса в тялото. В резултат тайландският масаж увеличава циркулацията на кръвта в тялото и напълно премахва токсините, които причиняват болки и заболявания в организма.

По време на масажа както масажиста така и пациента са напълно облечени. Терапевтът не използва други помощни средства, освен пръстите на ръцете, дланите, коленете, краката и стъпалата си. Освен това терапевтът използва и собственото си телесно тегло, чрез което прилага сила и натиск върху тялото на пациента. По време на самия масаж вместо върху масажна маса, пациентът лежи по гръб върху застлана с възглавници рогозка.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тайландският масаж протича в четири основни етапа.

Първият е насочен към затопляне на тялото на пациента, с цел то да стане по-отзивчиво на манипулациите от страна на терапевта. Този етап включва разтягане на подколенните сухожилия и оказване на натиск върху задната част на бедрата, в точки от енергийните линии по продължение на краката.

Вторият етап е т.нар. разтягане. На този етап терапевтът повдига краката на пациента и без да прегъва коленете му ги обтяга нагоре и навътре в посока към неговото лице като по този начин компресира корема. Тук целта е да се разтегне гръбначния стълб.

Третият етап също е предназначен за разтягане на гръбначния стълб. По време на този етап пациентът лежи с лице надолу към рогозката. Пациентът е с прегънати колене и изправени нагоре стъпала а за опора ръцете му лежат върху бедрата на терапевта, който от своя страна го изтегля от раменете нагоре, с цел да разтегне гръбнака му.

Четвъртият етап включва нови упражнения за разтягане на гръбначния стълб. Целта на тези упражнения е да удължат гръбначния стълб и да освободят напрежението в областта на раменете и гърба. По време на този етап пациентът отново лежи по гръб със стъпала опрени в бедрата на терапевта. След заемане на позата терапевтът хваща пациента за ръцете и го издърпва нагоре.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За случайния наблюдател тайландският масаж вероятно изглежда болезнен и изморителен. Ако обаче техниката бъде приложена правилно, пациентът ще изпита облекчение без каквато и да е последваща болка. Нещо повече тайландският масаж кара пациента да се чувства по-спокоен, по-отпуснат, по-концентриран и по-буден.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки