Усукана месеница

вход през zajenata.bg
регистрация през facebook
Активирай автоматично своя акаунт в За Жената, като влезеш през твоя Facebook
регистрация през zajenata.bg
Прочетох и съм съгласен с правата и задълженията на потребителя при ползване на услугите на сайта
admin
Добавена от: admin
2 Февруари 2012
10975
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Необходими продукти

половин литър прясно мляко (може да се замести с лимонада)
3-4 яйца
1 супена лъжица сол
1 супена лъжица оцет
1 супена лъжица захар (ако се използва лимонада, захар не се слага)
1 кубче прясна мая
брашно около 1,2 килограма
сирене
250 грама масло

От затопленото мляко (лимонада), солта, оцета, захарта, 3-те яйца, маята (разтворена в млякото) и брашното се замесва меко тесто (да не лепи по ръцете). Измесва се много добре (срязано с нож да стои на шупли). Разделя се на 9 еднакви топки. Всяка от тях допълнително се измесва и оформя. Намазват се леко с мазнина и се оставят на топло да починат и се отпуснат около половин час.
Оформяне на месеницата:
Взима се една от топките и се разтегля върху масата на кора с големината на чиния. Намазва се добре с олио. Върху нея се слага втората разтеглена с големината на чиния топка. Отново се намазва с олио. Върху тях се поставя и третата разтеглена по същия начин топка. Притискат се леко и се разтеглят на голяма кора, като започваме да теглим тестото внимателно от средата към края. Разкъсванията не са фатални. Така приготвената кора се намазва с една трета от размекнатото масло (може да се замени с маргарин или мас по желание), поръсва се с натрошено сирене и се навива на руло. Рулото се разтегля допълнително още малко в двете посоки по дължина и се усуква. По същия начин се приготвят и останалите топки (слепваме по 3, разтегляме, намазваме с мазнина, поръсваме със сирене, навиваме на руло, нарязваме и усукваме). Готовите рула се редят като охлюв в намаслена тава. След като всичко е готово, оставяме месеницата на топло да втаса докато напълни тавата(удвои обема си). Отгоре намазваме с разбит жълтък и печем в предварително загрята умерена фурна до зачервяване.
След изваждането от фурната, месеницата се напръсква с вода и се задушава добре. 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически
Маникюр
Рокли
Грим
Обувки
Бижута Аксесоари
Чанти
Звезди
още
Модни тенденции
За дома
Дизайн
Екзотични Пътешествия
Татуировки
Design & Development: TaraSoft