Шоколадов мус

вход през zajenata.bg
регистрация през facebook
Активирай автоматично своя акаунт в За Жената, като влезеш през твоя Facebook
регистрация през zajenata.bg
Прочетох и съм съгласен с правата и задълженията на потребителя при ползване на услугите на сайта
За Жената
Рецепти
Десерти
Шоколадов мус
17 Май 2011
10506

 

 

 

 

 

Шоколадовия мус е един страхотен десерт, защото първо той изглежда много добре, второ всеки получава индивидуална порция и трето можете да го приготвите ден предварително. Всъщност вие трябва да го приготвите няколко часа предварително.

Аз реших да приготвя шоколадовия мус с най-черния шоколад, който успях на намеря (със 70% какао). Шоколадовия мус е малко труден за приготвяне. Ако добавите жълтъците, докато шоколада е прекалено горещ, те ще се приготвят, но ако ги добавите когато шоколада е прекалено студен, ще се възползвате от това, когато другите съставки бъдат добавени. Когато добавяте белтъците и сметаната трябва да бъркате, или вашият мус няма да стане пухкав.

В почти всички рецепти за мус се използва натурален шоколад. Това, което мога да кажа за горчивият шоколад е, че в него има малко повече захар и по-малко какао от 70% черен шоколад, който аз използвам. Ако имате намерение да сервирате муса на момента, без да добавяте сметана или плодове и обичате вкуса на сладкия тъмен шоколад, вашият мус ще стане перфектен с шоколад със 70% какао. Ако имате намерение да добавите плодове (малините се комбинират перфектно с шоколадов мус) или повече бита сметана, вие ще трябва да добавите повече захар или ще трябва да използвате горчив шоколад за муса.

 

 

Продукти:

130 гр. ситно нарязан натурален шоколад

2 с.л. обезсолено масло, нарязано на кубчета

2 с.л. еспресо или много силно кафе

1 чаша студена сметана за готвене

3 големи яйца (разделени)

1 с.л. захар

Сметана и малини по избор

 

Начин на приготвяне:

Разбийте сметаната до получаване на меки връхчета и я сложете в хладилника. Сложете шоколада, маслото и кафето в съд. В тенджера пълна на половина с вода, сложете съда с шоколада. Разбърквайте периодично до получаване на хомогенна смес. Извадете стопения шоколад, разбъркайте за да направите гладка сместа и го оставете да изстине до телесна температура. Ако оставите шоколада изстине повече, ще ви е трудно да добавите останалите продукти.

Отделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците в една купа до добиване на форма и добавете захарта, като разбъркате отново до получаване на меки връхчета.

Когато шоколада достигне определена температура, добавете към него жълтъците. Внимателно добавете една трета от сметана в сместа и разбъркайте. След това добавете половината от белтъците, докато продуктите се смесят. Добавете и останала част от белтъците и накрая добавете и останалата сметана.

Когато всички съставки на сместа се усвоят напълно разпределете муса в подходящи чаши. Ако желаете можете да добавите пресни малини и сметана.  Оставете муса поне за 8 часа в хладилника. Продуктите са достатъчни за 7-8 порции, в зависимост от размера на чашите.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически
Маникюр
Рокли
Грим
Обувки
Бижута Аксесоари
Чанти
Звезди
още
Модни тенденции
За дома
Дизайн
Екзотични Пътешествия
Татуировки
Design & Development: TaraSoft