10 храни, които изгарят храната още, докато я ядете. Стопете се експресно без драстични диети

вход през zajenata.bg
За Жената
Диети
10 храни, които изгарят храната още, докато я ядете. Стопете се експресно без драстични диети
93544
Източник: mrusanov.wordpress.com
10 храни, които изгарят храната още, докато я ядете. Стопете се експресно без драстични диети

Задавали са ми тези въпроси доста пъти: Какви храни да ям, за да забързам метаболизма си? Има ли храни, които да ми помогнат да горя мазнини по-ефективно? Категорично има научни твърдения зад термина „изгарящи мазнините“ храни. От голямо значение е да разберете какво означава той.

Изгарящата мазнини храна по дефиниция е храна, която изгаря повече калории по време на храносмилането й, отколкото при приема. Добър прием за такава храна е целината. Отнема ни много повече енергия и калории да сдъвчем и обработим парченце целина, отколкото е цялото калорично съдържание на целия стрък.

Реално знаем, че това не е практично или оптимално за здравословното хранене. Необходимо е да ядем разнообразни храни, за да усвоим всички нужни за тялото ни съставки, за да бъдем здрави и да оцелеем. Но има няколко храни, които карат тялото да работи по-усилено по време на храносмилането им, като по този средство намалява калориите, които остават в тялото. Такива храни се наричат термогенни.

Телата ни се нуждаят от комбинацията от три макронутриенти ежедневно: протеин, мазнини и въглехидрати . Протеин всъщност е термогенен, което означава, че увеличавайки приема си на протеин и намалявайки приема си на въглехидрати (не и под 40% от дневните си калории), не само ще постигнете хормонални промени, които спомагат горенето на мазнини, но и ще подсилите метаболизма си, чрез термогенеза. Изчислено е, че до 30% от калориите от протеина се изгарят при храносмилането.

Какво значи всичко това? Ако изядете типична пържола от пилешки гърди, която съдържа 300 калории, грубо 100 от тези калории, ще бъдат изгорени при храносмилането.

“Изгарящи мазнините” храни, които може да ядете:

 

Лют червен пипер – съдържа капсаицин, който стимулира метаболизма, забързва пулса и намалява „лошите“ мазнини в артериите.

Джинджифил – разширява кръвоносните съдове, забързва метаболизма и стимулира кръвообръщението

Мляко – съдърца калции, който е метаболитен активатор(препоръчва се консумацията на 1200-1300 мг калций на ден

Зехтин – спомага за горенето на мазнини и намалява „лошите“ мазнини в кръвта

Цитрусови плодове – съдържат витамин С, спомагат за втечняването на мазнините и извеждането им от тялото

Зелен чай – съдържа химикал наречен EGCG, който кара мозъка и нервната система да работят по-бързо, като по този начин ви помага да горите повече калории

Яйца – съдържат високи нива на витамин В12, който помага на тялото да разгражда мазнини и стимулира метаболизма

Сьомга – съдържа Омега 3 мастни киселини, като по този начин спомага за производството на лептин, хормон в тялото ви свързан с по-високото изгаряне на калории

Чесън – спомага за контролиране на инсулина, също е и добър антиоксидант

Овесени ядки – богат източник на фибри, бавно освобождаващ глюкоза без да причинява инсулинови пикове
От голяма важност е да комбинирате чисти източници на протеин във всяко ваше хранене през деня. Независимо дали ще е пилешко или риба, свинско или телешко, протеин засилва термогенното горене на мазнини и помага на метаболизма ви да е по-ефективен. Запитайте се, колко точно протеин приемам на ден? Нужно ли е да увелича приема? Ползвам ли качествени източници на протеин?

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft