Андреевден – какво се прави на празника?

вход през zajenata.bg
За Жената
Събития
Андреевден – какво се прави на празника?
37366
Андреевден – какво се прави на празника?

На Андреевден (30 ноември) денят започва да расте – увеличава се с едно зрънце всеки ден. Андреевден е празник на семето и зърното и именно със зърното са свързани и много обичаи за празника.

В някои части на северна България този ден го наричат още Мечкинден.

Най-възрастната стопанка в дома взема с лъжицата варена царевица и хвърля нагоре за да станат посевите високи и здрави. Ето защо на трапезата на днешния ден се слага всичко, което се сее по нивите. А за да умилостиви мечките нарежда: „Яж, мечко, варен кукуруз, за да не ядеш суров.“Младите невести също празнуват с благодатната надежда да родят здрави и хубави деца.

Според поверието домакините трябва да приготвят някакво вариво - царевица, боб, жито, леща, ечемик, овес, нахут и др. Така годината ще бъде плодотворна и богата на жито и посеви. Както набъбват зърната в тенджерата, така ще растат и посетите на нивата жито и царевица.

Според традицията на Андреевден раздават на близките и съседите вариво. От сготвеното е необходимо да хапнат всички – малки и големи. От варивото се дава и на животните, за да расте здраво потомството им.

Свети Андрей е един от дванайсете апостола и първият, който тръгва след Христос. Свети Андрей Първозвани е ръкоположил първия епископ в Цариград и затова се почита като апостол на всички православни славяни.

Именни на този ден са: Андрей , Андрея, Андриян , Андрияна , Андро , Дешо , Дешка , Първан .

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft