Атеросклероза - профилактика и лечение

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Атеросклероза - профилактика и лечение
6019
Източник: Труд
Атеросклероза - профилактика и лечение

Най-добрият начин за избягване на последиците на атеросклерозата е нейната профилактика. От изключително значение е да се обърне особено внимание на правилния начин на живот, здравословното хранене, повишената двигателна активност и отказ от всякакви вредни навици, най-разпространените от които са тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол.

Двигателният режим с оптимална физическа активност, съобразена с функционалното състояние на сърдечно-съдовата система, както и отстраняването на нервно-психичните напрежения имат първостепенно значение за профилактиката на атеросклероза.

Друг първостепенен фактор е консумирането на храни, които значително намаляват потенциалния риск от склерозиране на кръвоносните съдове.

Препоръчителни храни при атеросклероза

Плодове (пресни и сушени) и зеленчуци (особено зеленолистни, както и лук, чесън), в количество не по-малко от 400-500 г на ден. Важно е, тъй като те са богати на вещества с антиоксидантно действие, които предотвратяват възникването на атеросклеротични промени на съдовете.

Риба (скумрия, сьомга, херинга, риба тон) - абсолютно задължително присъствие поне веднъж в седмичното меню. Рибните мазнини са богати на полиненаситени мастни киселини, които предотвратяват образуването на тромби и значително забавят процеса на нарастване на атеросклеротичните плаки.

Пълнозърнести и бобови храни (боб, грах), богати на влакнини, които значитено намаляват нивото на общия холестерол в кръвта.

Зехтин, нерафинирани масла (слънчоглед, царевица, соя), различни видове ядки, семена от слънчоглед, лен, тиква, съдържащи ненаситени мастни киселини, които редуцират холестерола.

Добре би било в менюто да присъстват пшеничен зародиш, пчелен мед, водорасли.

Кои храни трябва да се избягват

Препоръчително е да се избягват храни, които повишават нивото на "лошия" холестерол заради съдържанието си на наситени мастни киселини и холестерол, например: тлъсти меса, колбаси, млечни продукти с висока масленост, рафинирани зърнени храни, яйчен жълтък, черен дроб.

Маргарин, който съдържа трансмастни киселини, които повишават нивото на холестерола в същата степен, както и наситените мастни киселини.

За термична обработка на храна използвайте само растителни мазнини за готвене, избягвайте пърженето като алтернативна обработка и заложете на варенето на пара.

Не забравяйте да осигурите много количество течности за организма (не по-малко от 2-3 литра на ден), но също така особено полезна се оказва и чаша червено вино, която освен че ще поглези сетивата ви, ще стимулира и образуването на "добър" холестерол. Най-добрите и особено важни храни за правилното функциониране на сърдечно-съдовата система са бирена мая, чесън, джинджифил, зелен чай, овесени ядки, лук, сушени сливи, соя и червено вино.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft