Бабка - полски козунак

вход през zajenata.bg
Бабка - полски козунак
admin
Добавена от: admin
16010
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

2 с.л. активна суха мая
1/4 чаша топла вода
кората на 1 лимон
1/2 ч.л. канела
1/2 чаша меко масло
1/2 чаша захар
1 ч.л. сол
4 жълтъка
4 чаши брашно
1 чаша горещо прясно мляко
1 чаша златни стафиди
1 жълтък за намазване
За хрупкавия топинг:
1/2 чаша брашно
1/2 чаша захар
1 пакетче масло 

Разтворете маята в топлата вода (прибавете 1 ч.л. захар). Добавете лимоновата кора и канелата към маята.
В голяма купа разбийте на крем маслото и захарта. Добавете солта и жълтъците и бийте, докато сместа се сгъсти. Добавете сместа с маята, брашното и горещото мляко (постепенно) и бийте до гладка смес. Прибавете стафидите.
Намазнете ръцете си и месете тестото, докато стане гладко и на мехурчета. Покрийте и оставете да втаса на топло място 1 1/2 - 2 часа. Премесете набързо тестото, обърнете го с гладката страна нагоре и оставете да втаса отново.
Намажете с масло голяма тава или 2 по-малки тавички (форми) и ги напълнете с тестото. Разбийте 1 жълтък с малко вода и намажете повърхността на тестото.
За хрупкавия топинг: Смесете 1/2 чаша брашно, 1/2 чаша захар, 1 пакетче масло и ги направете на трохи с пръсти. Поръсете с трохите повърхността на суровото тесто. Оставете да втаса отново във формите.
Изпечете козунака на 180 градуса за 30 минути. Повърхността трябва да е златисто-кафява. Извадете от формите веднага и оставете да се охлади върху кухненска решетка. 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft