Баклава-саралия

вход през zajenata.bg
Баклава-саралия
admin
Добавена от: admin
65749
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

1 опаковка фини кори

250 гр. масло

500 гр. бадемово брашно

¼ чаша шам-фъстък (обелен)

¼ чаша тъмни стафиди

¼ чаша светли стафиди

1/4 чаша сушени сливи

1 бутилка портокалов сироп/розов сироп

6 шушулки кардамон

1 с.л. канела

¼ чаша филирани бадеми

1 портокал

2 чаши захар

2 с.л. пудра захар

За сиропа: загрейте ½ чаша вода, 1 чаша захар, шушулките кардамон и малко от розовия сироп. Потопете в сиропа кората на портокала. Варете на бавен огън, докато сместа се посгъсти, а подправките пуснат аромата си. Щом сиропът е готов, дръпнете от огъня и оставете да изстине напълно (като махнете шушулките кардамон и портокаловата кора).

В кухненски робот смесете шам-фъстъка, стафидите, почистените от костилката сини сливи. Добавете бадемовото брашно и маслото и смелете с робота. Щом се получи еднородна маса, прехвърлете я в купа. Добавете филираните бадеми, останалата розова вода и канелата. 

Вземайте по 2-3 пласта от корите, мажете ги с разтопено масло и сложете върху им част от плънката на дебела ивица. Завийте корите на стегнато руло, след това го оформете на охлювче и сложете в подходяща тавичка. Повторете с останалите кори и плънка. Изпечете саралийките в загрята предварително фурна до златисто-кафяв цвят. Горещите баклави залейте с охладения сироп и оставете да попиват, докато сиропът се абсорбира напълно (най-добре едно денонощие).

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft