Безквасен хляб с мащерка и лавандула

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Безквасен хляб с мащерка и лавандула
Безквасен хляб с мащерка и лавандула
admin
Добавена от: admin
14684
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти


350 гр ръжено брашно
350 гр царевично брашно
350 гр ечемичено брашно
1 чаша вода за закваската
1 чаша обикновено пшеничено брашно
1 лъжица мед
2-3 лъжици зехтин
1 лъжица захар
1 ч.л. сол
500 мл вода
1 ч.л. (или повече, ако обичате) смес от сушени лавандула, мащерка и градински чай

В подходящ съд смесете 1 чаша хладка вода с 1 чаша пшенично брашно. Това ще представлява основата за закваската на хляба. Завийте сместа в кърпа и оставете 24 часа на стайна температура, по възможност на тъмно място. След това време закваската трябва вече да е "активна". 

Смесете в дълбок съд царевичното, ръженото и ечемиченото брашно и направете кладенче. В него добавете меда, зехтина, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол, сушените градински чай, мащерка и лавандула, и най-накрая - закваската. Омесете тесто с 500 мл. хладка вода.
Щом омесите хубаво тестото, увийте го отново и оставете да почива още 24 часа. Лятно време е хубаво да го покриете с влажна кърпа, а зимно време не го оставяйте до парно или друг нагревателен уред, за да не се изсуши. 
От тестото оформете малки питки. Подредете ги в намазнена тавичка и печете на 220 градуса около половин час, след което намалете фурната на 180 градуса и печете още 20 минути. 
Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft