Блонди резенки със солен карамелен сос

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Десерти
Блонди резенки със солен карамелен сос
Блонди резенки със солен карамелен сос
admin
Добавена от: admin
3739
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

1 1/2 чаши тъмна кафява захар
3/4 чаша несолено масло, разтопено
1 голямо яйце + 1 голям жълтък
2 ч.л. ванилов екстракт
1 1/2 чаши брашно
1 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.л. морска сол
3/4 чаша овесени ядки
100 гр. черен шоколад, нарязан
1/2 чаши солен карамелен сос
За соления карамелен сос:
1 чаша кристална захар
6 с.л. несолено масло
1/2 чаша гъста сметана
1 ч.л. морска сол
 

Загрейте фурната на 180 градуса. Намазнете квадратна форма за печене с диаметър 20 см., покрийте я с хартия за печене и намазнете и хартията. Разбийте кафявата захар с маслото в голяма купа. Добавете и яйцата, разбивайки, а след това ванилията – трябва да се образува гладка смес. Смесете брашното, содата и солта в средна купа и ги разбъркайте, за да се омесят добре. Прибавете ги към сместа със захарта и маслото, като разбърквате, за да се инкорпорират. Добавете при непрекъснато бъркане овесените ядки и шоколада. Излейте тестото в предварително приготвената форма за печене, като загладите повърхността. Поръсете капчици от карамела върху тестото. С помощта на остър нож завъртете спирали от капките карамел, като ги притискате надолу в тестото, така че да се разпределят равномерно в него. Поръсете повърхността с 1 ч.л. морска сол. Печете в загрята фурна, докато повърхността започне да става златисто-кафява и тестото се стегне – около 30-40 минути. Извадете от фурната и охладете напълно върху решетка, преди да нарежете на квадратчета.
Приготвяне на соления карамелен сос: Докато приготвяте карамела, бъдете много внимателни, т.к. сместа е изключително гореща. Уверете се, че всички необходими съставки са налице, преди да започнете, т.к. сосът се приготвя много бързо. Използвайте съд с високи стени и дебело дъно, понеже карамелът ще пръска при завиране. Уверете се, че сте намерили възможно най-качественото масло за карамела.
Изсипете захарта в дълбок съд с дебело дъно и сложете на среден огън. Варете, докато захарта се разтопи, като от време на време разбърквате и завъртате съда, така че да се получи равномерно карамелизиране. Когато захарта добие цвета на тъмен кехлибар, махнете съда от охъня. Добавете маслото, като внимавате, понеже може да пръска. Разбъркайте го в горещата захар, докато се разтопи. Излейте и сметаната (отново внимавайте, т.к. ще образува мехури) и разбъркайте всичко до гладка смес. Добавете солта. Охладете соса напълно. От тези продукти се получава около 1 чаша. Съхранявайте в добре затворен съд до 2 седмици.
 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft