Богородична пита - Рецепта за деня на Голяма Богородица

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Богородична пита - Рецепта за деня на Голяма Богородица
62617
Източник: gotvach.bg
Богородична пита - Рецепта за деня на Голяма Богородица

брашно - 1 кг
масло - 125 г краве
яйца - 4 бр.
прясно мляко - 1 ч.ч.
лимонада - 1 ч.ч.
сол - 1 с.л.

захар - 2 с.л.
олио - 3 с.л.
оцет - 1 ч.л.
кисело мляко - 3 с.л.
мая - 1 кубче

Приготвяне

Затопляме 1/3 от млякото и го смесване с натрошената мая, захарта и малко брашно, за да направим закваска. В отделен съд объркваме 3 бр.

яйца, лимонадата, прясното мляко, киселото мляко, олиото и оцета. 

Брашното се пресява, в средата му се прави кладенче, в което се излива яйчено-млечната смес и закваската. Замесва се меко тесто, което се слага в предварително намазнен съд и се оставя на топло за около 60 минути, за да втаса.

От тестото се отделят 5 равни топчета по около 200 г, едно по-малко за оформяне на декорацията. От останалото тесто се оформя кръгла питка, която се поставя в центъра на предварително намазнена тава.

Разточваме първото топче на не много тънка кора, а отгоре се намазва обилно с масло. Същото се прави и с останалите топчета тесто. Намаслените кори се подреждат една върху друга и се нарязват с нож. Първо се срязват на четири, а след това всяка четвъртинка се нарязва на три триъгълника.

Получените триъгълници се навиват като кифли и се подреждат около централната питка. От последното останало тесто се приготвя малък орнамент, който символизира плодородието ( житен клас, грозде,ябълка). Намазваме питката с жълтъка на последното яйце и оставяме около 30 минути, за да втаса.

Питата се пече около 35 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft