Бостънски крем пай - тайната на легендарната рецепта

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Десерти
Бостънски крем пай - тайната на легендарната рецепта
Бостънски крем пай - тайната на легендарната рецепта
admin
Добавена от: admin
9184
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За крема:
500 мл прясно мляко
2 жълтъка
6 супени лъжици захар
3 супени лъжици нишесте
За блата:
3/4 чаша от 250 мл. захар + 4 яйца
1 чаша от 250 мл. брашно за торти + бакпулвер и щипка сол
4 супени лъжици прясно мляко
2 супени лъжици масло (на стайна температура)
За глазурата:
100 мл сметана
100 гр. тъмен шоколад
25 гр. масло

Известният Бостънски пай е създаден в Бостънския хотел Паркър Хаус през 1855 година. Паят е лесен и изключително вкусен.

Първо се приготвя кремът: 
В тенджера на огъня се поставят млякото, пръчка ванилия или 1 пакетче ванилова захар, оставя се да заври. В същото време в купа се поставят жълтъците и захарта и се разбиват леко с миксер, колкото да станат на пяна. Добавя се нишестето и още малко се разбърква. Когато млякото заври, постепенно се излива в съда с жълтъците, като непрекъснато се разбива с тел. Когато цялото количество мляко е прибавено, съдът с жълтъците и млякото се излива обратно в тенджерата, в която е вряло млякото, поставя се на умерен огън и непрекъснато се бърка с тел, докато сместа се сгъсти. След това се прехвърля в голяма купа и се оставя да се охлади на стайна температура.

Фурната се загрява на 200 градуса. 2 тави (или една по-голяма) с размери 28 см. се покриват с хартия за печене.

Разделят се белтъците от жълтъците. Белтъците се разбиват на твърд сняг с щипка сол. Отделно се разбиват жълтъците със захарта. В същото време в малък съд се поставят млякото и маслото на слаб огън да се разтопят. Белтъците се смесват с жълтъците, отгоре се пресява брашното, смесено с бакпулвера. Сместа бавно се обърква с шпатула. Добавя се разтопеното масло, леко охладено до стайна температура, достатъчно е да бъде хладко. Разбърква се до хомогенизиране и сместа се разпределя наполовина между двете тавички. 
Пече се, докато блатът се зачерви и е готов (около 20-30 мин.). 
Когато са готови, блатовете се изваждат и се оставят да се охладят върху кухненска решетка. Когато са изстинали, се вадят от формите и се отстранява хартията. Ако блатът е само един, се реже наполовина хоризонтално. 
Първата кора се поставя върху плоска чиния и се намазва с крема, покрива се с другата кора и се притиска леко, за да се залепят добре.

В купа на огъня се слага сметаната да заври. Когато кипне, вътре се слагат маслото и натрошения шоколад. Бърка се с лъжица, докато се разтопи. Шоколадовата глазура се излива върху пая и сладкишът се постава в хладилника 20-30 мин. да стегне. Нарязва се на парчета. Получават се 15 средно големи парчета.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft