Бриоши с козуначено тесто

вход през zajenata.bg
Бриоши с козуначено тесто
admin
Добавена от: admin
25621
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

520 гр. фино брашно (тип 500)
1 чаена чаша (250 мл.) леко затоплено прясно мляко
1 пакетче (7 гр.) суха мая (съответства на ½ кубче жива мая)
3 яйца (със стайна температура, разбити предварително)
100 гр. захар
80 гр. масло (със стайна температура, нарязано на кубчета)
щипка сол
настъргана кора на 1 лимон (или лимонова есенция)

Най-добре е за замесването на тестото да използвате кухненски миксер с купа (или кухненски робот), т.к. то е доста лепкаво и трудно ще се меси на ръка.
Разтваряме маята в топлото прясно мляко и изсипваме сместа в купата на миксера. Добавяме предварително разбитите яйца и лимонената есенция и разбъркваме. Добавят се захарта, щипката сол и постепенно пресятото брашно, като се разбърква добре, за да се усвои по-лесно. Включваме миксера на бавни обороти и с бъркалките за тесто бъркаме до получаване на еднородна смес (2-3 минути). Без да спираме бъркането, добавяме парченцата масло и бъркането продължава до поемане на маслото от тестото. Получава се гладко и много лепкаво тесто, което трябва да се прехвърли в дълбока купа, покрита предварително с хартия за печене или свежо фолио. Тестото се оставя за една нощ (или 5-6 часа) в хладилника, т.к. работата с изстуденото тесто е много по-лесна (не лепне толкова). След като се извади от хладилника, тестото се поизмесва отново за кратко.
Оформят се бриошите и се поставят в предварително намаслени и набрашнени форми за печене - ако нямате специални, може да използвате и по-големи форми за мъфини.
Намазват се с мазнина и се оставят да втасат повторно за 30-40 минути.
Втасалите бриоши се намазват с жълтък, разбит с малко прясно мляко и по желание могат да се поръсят със смес от натрошени ядки, кафява захар, семена и пр. - по желание.
През това време фурната се загрява до 180°. Бриошите се пекат до златисто-кафяв цвят. Оставят се да се охладят напълно преди сервиране - по желание се поднасят със сладко или топка сладолед!
По желание в тестото може да добавите стафиди, ядки, сушени плодове, семена и пр. - според вкуса!

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft