Бьоф Бургиньон - или говеждо задушено с червено вино

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Ястия с месо
Бьоф Бургиньон - или говеждо задушено с червено вино
Бьоф Бургиньон - или говеждо задушено с червено вино
admin
Добавена от: admin
11854
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

1 ½ кг говеждо месо, от врата, нарязано на кубчета
4-5 с.л. зехтин
1 голям морков, нарязан на кубчета
1 голяма глава лук, нарязана на кубчета
2 стъбла целина, нарязани на едро
2 бутилки бургундско червено вино
2 стръка прясна мащерка
1 глава чесън, нарязана хоризонтално на половина
2 дафинови листа
50 гр масло
225 гр пушен бекон или панчета
450 гр лук шалот, обелен, или арпаджик
2 с.л. брашно
375 гр печурки
290 мл телешки бульон
5 с.л. бренди

Загрейте 1 с.л. от мазнината в голяма тенджера. Добавете моркова, лука и целината и запържете за 2-3 минути. Прибавете виното, мащерката и чесъна, както и двата дафинови листа. Оставете да заври и оставете да къкри за 15 минути. Оставете да изстине.
Поставете говеждото в купа и изсипете отгоре винената марината. Покрийте и сложете в хладилника за една нощ.
Загрейте фурната на 150 градуса. Махнете говеждото от маринатата и го оставите да се отцеди, като запазите самата прецедена вече марината.
Загрейте 25 гр масло и 1 с.л. мазнина в голям тиган. Добавете бекона и запържете докато стане златисто кафяв. Прибавете и лукчетата, запържете съвсем за мъничко и пресипете в гювеч.
Загрейте 1с.л. мазнина в голям тиган. Подсушете парченцата говеждо като използвате кухненска хартия. Изсипете половината в тигана и гответе докато стане златисто-кафяво от всички страни. Махнете от огъня и прехвърлете в гювеча. Повторете с останалото месо.
В тигана, където сте запържвали месото, изсипете 2-3 пълни лъжици от маринатата, деглазирайте и изсипете в гювеча. Разбъркайте 2 с.л. брашно с малко от марината до получаване на гъста еднородна смес, добавете останалата марината и изсипете в гювеча. Изсипете и говеждия бульон. Поставете без капак във фурната и когато заври, сложете капака и печете за 3 – 3 ½ часа, или докато говеждото омекне.
На половината на печенето, загрейте останалото масло и мазнина и запържете гъбите до златисто-кафяво. Добавете брендито и гответе още няколко минути. Прибавете готовите гъби към месото в гювеча, разбъркайте и оставете да се доготви.
Сервирайте с пресни картофи с малко масло и поръсени с пресен магданоз.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft