В неделя е Прошка - Сирни Заговезни. Вижте какво се прави!

вход през zajenata.bg
За Жената
Събития
В неделя е Прошка - Сирни Заговезни. Вижте какво се прави!
357824
В неделя е Прошка - Сирни Заговезни. Вижте какво се прави!

Сирна неделя или Сирница - това е седмицата между двете заговявания пред Великденския пост . През тези дни се забранява да се пере, преде и да се върши полска работа, за да се предпазим от градушки.

За тази седмица е характерно така нареченото туйкане или хвърляне на чавги.

Това са специални стрели, които момците хвърлят към дома на любимото момиче.

Джумал
Кукерски празник в Панагюрско

По някои краища, рано сутринта в неделята на заговяване, маскирани младежи развеждат джумал по къщите.

Джумалът има глава на елен-рогач. Има дълги и червени рога - предвестници на пролетта. Тялото му е покрито с козинява черга и има много окачени звънци. Носят го подскачайки и така звънците издават неповторими звуци.

Джумалът благославя за радост, щастие и голям берекет, за буйни ниви и пълни хамбари. Стопаните го закичват с цвете и поливат с вода.

Сиреници
Пречистващата сила на огъня

Сирни Заговезни е известен и с паленето на огньове (сиреници) вечерта в неделя.

Всемогъща е силата на огъня и чрез него хората вярват, че изгарят злите духове. За здраве и късмет се прескача огъня.

Някъде въртят и факли от слама. Смята се, че така се прогонват бълхите.

Прошка
Празник на всеобщото опрощение

След като изгорят огньовете (сиреници) се ходи на гости у кумове и родители, за да се иска прошка.

По-малките винаги искат прошка от по-големите.

Чрез този обичай се цели да се възстановят добрите отношения, ако са си казали лоши думи през годината, да се пречисти човек и да стане по-добър и всеопрощаващ.

Трапезата
Последното облажване

Вечерята на Заговяване е особено тържествена. Тя е последната преди започването на Великденския пост и за последно могат да се ядат млечни продукти, яйца и риба. На трапезата присъстват баница, сърми, яйца, мляко, сирене и задължително бяла халва.

Хамкане
Обичаят „Хамкане с халва“

Парче от халвата се окачва с конец на средата на тавана. След залюляване на конеца всеки се опитва да захапе с уста парче от халвата, но без да си помага с ръце. Това е така нареченото „ Хамкане с халва “.

По същия начин може да се завърже и обелено варено яйце.

След откъсване на парче от халвата, конеца се запалва и по неговото изгаряне се гадае за растежа на конопа през идващите години.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft