Важни правила при правенето на сладкиши

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Кулинарни съвети
Важни правила при правенето на сладкиши
733255

Сладкишите, козунаците и кексовете са нещо много любимо на българина, особено през детството и детските му години. Кой не си спомня приятния аромат, който се носи от кухнята, на току ще изпечен сладкиш, която ви приканва  като омагьосани натам.

Приготвянето на тези изкушения доста изглежда лесно и приятно занимание. Това е така, само ако се следват някои основни и важни  правила за приготвянето на пухкав сладкиш или козунак. Ако не сте ги усвоили обаче, начинанието ви е обречено на провал.

Необходимо е предварително да измерите точните продукти за сладкиша, за да улесните процеса на работа. Едно от най-важните условия за приготвянето на качествен сладкиш или печиво е използването на качествена мая. Тя е необходимо да е съхранявана правилно и да е в срок на годност.

Когато приготвяте тестото, пресейте брашното в купа и разбъркайте добре в него сухата мая. Когато добавяте останалите продукти и течности, те трябва да бъдат със стайна температура. Яйцата не трябва да се разбиват веднага след изваждането им от хладилника, а да се оставят за известно време на стайна температура.

 Как да приготвите Шоколадов сладкиш

Изключително важно за добрия сладкиш е как се разбиват яйцата, ако има такива в рецептата. Това става, като белтъците се отделят от жълтъците, разбъркват се за около 1-2 минути и се добавя 3/4 от захарта. Разбиват се с миксер, докато не започнат да се оформят розички. Трябва да са толкова твърди , че при обръщане на купата надолу да не се разтичат.

Разбиването на жълтъците става с останалата 1/4 от захарта до момента, в който също, както при белтъците, сместа не започне да се оформя на розички. Когато белтъците и жълтъците са разбити, жълтъците се добавят към белтъците последователно без да се използва миксер.

Всички продукти е задължително се разбиват винаги в една посока – по посока на часовниковата стрелка или обратно.

Как да приготвите сладкиш с ябълки

Тестото трябва да бъде добре омесено. Най-добре ще е най-напред с миксер с куки за тесто на ниска степен, след това на висока степен в продължение на около 5 минути. Колкото повече се размесва тестото, толкова по-пухкав ще стане сладкиша.

Вече омесеното тесто се оставя покрито с навлажнена кърпа или намаслено фолио, да престои на топло място. Така то видимо ще увеличи обема си.

Всичко съдове, в които ще печете вашия сладкиш, задължително трябва да са сухи. Тавичката, в която ще се пече, пък се намазва с олио и се поръсва с брашно. Сладкишът се пече по средата на фурната.

В зависимост от вида печиво, най-напред температурата е по-силна отдолу за 10-15 минути, докато кексът се пукне отгоре. След това се пуска и горният реотан и кексът се пече докато клечката с която пробвате сладкиша остане суха.

Ако по време на печенето започне да изгаря отгоре, но е все още суров отвътре, сложете лист алуминиево фолио, но без да притискате краищата му към формата - нека сладкишът да диша, за да може спокойно да бухне.

Когато е готов, сладкишът се оставя да изстине, за да се отлепи по-лесно.

Вкусна кухня
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft