Вече не купувам, а си ги суша сама и децата ги обожават, хапват ги вместо шоколади и сладки неща

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Вече не купувам, а си ги суша сама и децата ги обожават, хапват ги вместо шоколади и сладки неща
Вече не купувам, а си ги суша сама и децата ги обожават, хапват ги вместо шоколади и сладки неща
14396
Вече не купувам, а си ги суша сама и децата ги обожават, хапват ги вместо шоколади и сладки неща
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Чудите ли се как да приготвите в домашни условия сушени плодове ?

Има няколко варианта за приготвяне на сушени плодове. На слънце (както са го правили нашите баби), във фурната или в дехидратор.

Последните години цената на дехидраторите много падна и вече този уред е достъпен за всички.

Най-лесно и бързо сушенето става в дехидратор.

В зависимост от плодовете, времето за сушене и температурата са различни. В тази публикация ще споделя опита, който имам в сушенето на плодове.

Всички плодове са с различно водно съдържание и е необходимо различно да се подхожда при сушенето. От значение при сушенето е плодовете дали са нарязани или цели. Колко са дебели резените. Никога не сушете в дехидратора различни плодове, тъй като различните видове съхнат за различно време.

 

Сушене на праскови: прасковите, които ще сушите е необходимо да са много добре узрели, но не и презрели и меки. Плодовете се измиват добре след което се подсушават. Разполовяват се и се отделя костилката. Режете на резени с дебелина около 3-4 мм. Старайте се резените да са еднакви.

Подреждате на скарите резенчетата едно до друго (по време на сушенето плодовете се свиват). Зареждат се всички скари и включвате на 65 градуса. При мен прасковите се изсушиха за 12 часа. Времето може да бъде различно от това което давам. Зависи колко са сочни плодовете. Разбирате, че са добре изсъхнали когато на пипане са напълно сухи, но не и чупливи.

 

Сушене на ябълки : както при прасковите, така и при ябълките времето би могло да бъде различно. Някои ябълки са по-сочни, други са по-сухи. Ябълките също се измиват добре. Най-добре е да сушите домашни ябълки, които не са третирани с препарати. Измитите ябълки се подсушават и се отстраняват семенниците. Нарязвате ги на резени с дебелина около 3 мм. Нареждате на скарите и сушите около 10 часа. Отново времето зависи от сорта ябълки. Сушенето на ябълките става при 75 градуса.

Изсуших ябълки от сорта златна превъзходна при 75 градуса за 11 часа. Червената превъзходна суших 10 часа при същата температура.

Съхранявайте вашите сушени плодове в стъклени буркани или платнени торбички.

 

Сушене на грозде за стафиди : стафидите се правят от сортове грозде без семки. На пазара се предлагат много видове. Гроздето се измива и се подсушава. Зърната се отделят от чепката и се слагат върху решетките. Тъй като зърната грозде са обвити в люспа, сушенето става много бавно.

Гроздето което изсуших за стафиди ми отне 3 дена. По време на сушенето съм охлаждала плодовете за по 3-4 часа. Тоест суша 10 часа и оставям плодовете в дехидратора да се охладят 4 часа и отново включвам. Сушенето става на 75 градуса. Времето и тук е относително, тъй като гроздето може да е едро или дребно. Моето в случая не беше от най-дребното, но не бих казала, че е и много едро. След всяко охлаждане опитвайте по 1-2 зърна грозде за да установите до колко е изсъхнало. Преустановете сушенето когато при опитване установите, че зърната грозде са вече станали на стафиди.

За по-бързо изсушаване е добре плодовете и зеленчуците да бъдат нарязани на парченца.

 

Подхождайте индивидуално към всеки плод или зеленчук, който сушите.

 Вкусните сушени плодове запазват всички свои витамини и полезни вещества. Зимата може де им се насладите като приготвите от тях ошав или да си похапвате от тях. Може спокойно да ги давате на децата си като сладко лакомство вместо бисквити и шоколад.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft