Видове колаген и диета за стегната кожа

вход през zajenata.bg
За Жената
Красота
Грижа за кожата
Видове колаген и диета за стегната кожа
20183
Източник: beu.bg
Видове колаген и диета за стегната кожа

Колаген - един от структурните протеини на кожата . Представете си пружините,които са в матрака – така например изглежда колагеновата конструкция на кожата, която се образува заедно с други протеини, еластини.

Изглеждат като множество от триизмерни спирали, оплетени в стабилни и надеждни влакна, както в косата. С възрастта, стегната плитка се разплита, спиралите стават твърди и крехки. Кожата, която е лишена от опора, изтънява, губи своя тонус и еластичност и затова се покрива се с бръчки. Може ли това да бъде избегнато?

НИЕ ГО ГУБИМ. ЗАЩО?

Козметолозите определят дефицита на колаген с просто защипване на кожата на горния клепач: ако тя не се заглади веднага, значи наистина е време да се предприемат действия. "Намаляването на производството на колаген поради застаряването е свързано със забавяне на обмяната на веществата и процесите на разпад на колагена започват да доминират в неговия синтез. А това разбира се се отразява в намаляване на еластичността на кожата и в промяна в овала на лицето ", - казва Олга Капулер. Но стареенето не е единствената причина.

Хормоналният фактор .

Важна роля в образуването на колагена разбира се играят мъжките и женските полови хормони - естроген и тестостерон . При мъжете нивата на тестостерон намаляват постепенно. Това им помага по-дълго време да запазят костната плътност, мускулна сила и да изглеждат наистина много по-млади. При жените в периода преди менопаузата и по време на менопаузата рязко спада производството на естроген и по този начин намалява производството на колаген, което незабавно се отразява от външността. На помощ може да дойде хормоналната заместителна терапия (ХЗТ). Въпросът за нейното назначение е необходимо да бъде разгледан с гинеколог, ендокринолог, като и да се премине пълен медицински преглед.

Храните . За да се изгради една пълноценна молекула колаген, телата ни се нуждаят от аминокиселини, получени от разграждането на протеините от храната. Ако в тях не достига дори и една от незаменимите аминокиселини, процесът на изграждане на протеините спира, а това се отразява на състоянието на кожата (става вяла), косата (появяват се цъфтящи краища) и ноктите (започват да цепят и да се чупят).

ДИЕТА ЗА ЕЛАСТИЧНА КОЖА

За да се стимулира производството на колаген, редовно се хранете със следните продукти, в състава на които има:

• МЕД - зърнени храни, бобови растения и миди, охлюви, стриди.
• ВИТАМИН C - киви, цитрусови плодове, боровинки, касис и други плодове.
• СЯРА - яйчен жълтък.
• ЦИНК - пшеничен зародиш, бирена мая.
• СИЛИЦИЙ - цвекло и други червени зеленчуци.
• МАСНИ КИСЕЛИНИ ОМЕГА-3, -6 И -9 - сьомга или друга мазна риба.
• ЛУТЕИН - спанак, зеле, марули и други зеленчуци.
• ЖЕЛЯЗО - език, черен дроб, зелени ябълки, пълнозърнести продукти.

В допълнение, за производството на колаген спомагат тиквените семки, елдата, червеният пипер, зърнените храни, соята, черешите, морковите, прасковите, смокините и бананите.

5 ВРАГОВЕ НА КОЛАГЕНА:

1. - Пушене;
2. - Алкохол;
3. - Прекалено ултравиолетово лъчение;
4. - Стрес;
5. - Недостатъчна хидратация на кожата.

ВЪВ ВАШАТА ЧИНИЯ

Днес колагенът влиза в състава на много витаминни комплекси и хранителни добавки. Популярност придобиват и ястията с колаген. В така наречените „ресторанти за красота“, колагенов прах се смесва с месни и рибни ястия, поднесени с колагенови кнедли и салата от колаген и морски водорасли. Това меню е много популярно.

Експертите се отнасят разбира се твърде скептично към тази идея. Нашият организъм не усоява добре колагена от храната, заради големия размер на молекулите му. Тази храна не вреди, но също така и не е доказана и ползата от нея.

"От една страна, - смята Андрей Искорнев - такива добавки могат косвено да допринесат за производството на колаген. Но от друга страна, едва ли е възможно да го накарат да се синтезира точно там, където е необходимо - например, в по-дълбоките слоеве на кожата"

Олга Капулер е още по-категорична: "Добавките, определени като колаген за подмладяване на кожата, са просто рекламен трик - казва тя. - Съставът на тези хранителни добавки са същите протеини като в месото, рибата, бобовите растения. В стомашно-чревния тракт те се разпадат на аминокиселини, които след това се използват за синтеза на протеини в други клетки ".

Освен това, тези аминокиселини попадат в кожата последни. Нашето тяло е проектирано така, че всички необходими вещества се доставят първо на вътрешните органи, костите и ставите, а кожата, косата и ноктите се снабдяват с остатъците.

Така че, нещо положително от добавките с колаген все пак има: те са добри за профилактика и лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, особено на ставите и гръбначния стълб.

Е, ще достигнат ли до кожата? Може и да имате късмет 

ВИДОВЕ КОЛАГЕН

В козметиката се използват три типа колаген. Производителят е задължен да посочи на етикета какъв вид протеин се съдържа в дадения крем.

1. Животински колаген. Той се произвежда от кожата на едър рогат добитък. Това е най-неефективният и дори опасен колаген, според скорошно изследване на Асоциацията на руските козметолози. Често предизвиква алергии.
2. Растителен колаген. Получен чрез био-технологични методи, например, от пшенични протеини. Безопасен, не причинява алергии. Много е скъп и се използва главно в луксозната козметика.
3. Морски колаген. Извлечен е от кожа на риба. Неговите молекули са най-малки и структурно подобни на нашите собствени. Ефективно овлажнява и възстановява кожата и ставите.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft