Вкусен пай с праз и сирена

вход през zajenata.bg
Вкусен пай с праз и сирена
admin
Добавена от: admin
13532
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За тестото:

225 г брашно

1 ч. л. сол

4 с. л. масло

6 с. л. студена вода

За плънката: 

1 кг почистен праз

3 с. л. масло

сол и прясно смлян черен пипер на вкус

2 с. л. масло

1 с. л. обикновено брашно

250 мл (1 чаша) горещо прясно мляко

1 белтък

4 с. л. прясно настъргано сирене Грюер или подобно

 2 с. л. прясно настъргано сирене Пармезан

(сирената може да замените с кашкавал по избор)

От посочените продукти се замесва меко тесто. Разточва се на кръгъл диск (около 5 мм), който се прехвърля в предварително намазнена форма за пай (или тавичка). Тестото се покрива с фолио и се оставя в хладилника най-малко за половин час.

За плънката: почистеният и измит праз се нарязва ситно (не използвайте тъмнозелената част). Разтопете в дълбок тиган 3 с.л. масло и в тях запържете праза за 20-тина минути при непрекъснато бъркане. Овкусява се със сол и пипер и се оставя да поизстине. В тиган за сос се разтопяват 2 с.л. масло, прибавя се брашното и се запържва до златисто, като се бърка непрекъснато. Постепенно се добавя млякото и се бърка интензивно, за да не станат бучки. Трябва да се получи кремообразен гъст сос. Отделно белтъкът се разбива на пяна и се добавя към изстиналия праз заедно със сиренето Грюер и соса. Охладеното тесто се пълни с празената плънка и най-отгоре се наръсва с пармезан. Паят се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40 мин. Поднася се горещ.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft