Вкусна ябълкова пита с карамел

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Десерти
Вкусна ябълкова пита с карамел
Вкусна ябълкова пита с карамел
admin
Добавена от: admin
20688
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

400 гр. брашно

половин чаена лъжичка сол

220 гр. масло (нарязано на кубчета по 1 см)

2 жълтъка (белтъците запазете за глазурата

3 супени лъжици студена вода

За приготвяне на карамела: 

200 гр. захар

3 супени лъжици вода

200 гр. сметана

6 супени лъжици портокалов сок

1 ванилия

четвърт чаена лъжичка сол

6 ябълки

сокът от един лимон

1 супена лъжица брашно

2 супени лъжици канела

50 гр. масло

4 супени лъжици захар + две супени лъжици канела за поръсване


Смесете брашното със солта, набързо добавете маслото и измесете с пръсти, докато получите тесто на песъчинки. Разбийте жълтъците и ги добавяте в брашното. Замесете, докато сместа се събере в тесто, а ако тестото е сухо, тогава добавете трите супени лъжици вода. Оформете две топки от тестото, увийте ги с прозрачно фолио и поставете в хладилник поне за един час. За карамела: поставете захарта с 3 супени лъжици вода на умерен огън. Варете, докато захарта се превърне в карамел (10 минути), без да бъркате, а при необходимост, разклатете съда. Когато карамелът е готов, дръпнете от огъня и внимателно объркайте вътре сметаната, сока от портокал, ванилията и солта. Върнете на огъня и за кратко разбъркайте, докато сместа стане гладка. Оставете сместа да се охлади на стайна температура. Измийте ябълките, обелете ги и извадете семената. Сложете ги в съд със студена вода, в която предварително сте добавили лимонов сок, за да не потъмнеят. Отцедете ги, нарежете ги на тънки резени и добавете една супена лъжица брашно и 2 супени лъжици канела. Смесете. Загрейте фурната на 200 градуса. Измесете първата топка тесто, а тавата, в която ще печете сладкиша, намажете с масло и поръсете с брашно. Разтеглете тестото върху дъното. Отгоре поставете един слой ябълки и след това залейте със слой карамел и повтаряйте така, докато свършат продуктите. Върху последния слой ябълки разпределете няколко парчета масло, а краищата на тестото намажете с белтъците, които предварително сте заделили. С втората топка тесто покрийте сладкиша и прищипете краищата с пръсти. Покрийте сладкиша с алуминиево фолио и поставете в гореща фурна. Печете на 200 градуса първите 25 минути. Извадете, отделете фолиото, намажете с разбити белтъци и поръсете със смес от захар и канела. Върнете във фурната още 25 минути. След като сладкишът е готов, оставете да се охлади поне един час.
 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft