Вкусни идейки в сезона на барбекюто от близо и далеч

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
Вкусни идейки в сезона на барбекюто от близо и далеч
23301
Вкусни идейки в сезона на барбекюто от близо и далеч

Още откакто първобитният човек е открил огъня, той се е превърнал в неразделна част от неговия бит. Една от най-древните ни познати традиции е събирането вечер край лагерния огън, където нашите предци са си разказвали интересни истории и са споделяли вечерята си - най-често изпечено на огъня месо, уловено от самите тях.

Вероятно именно тази традиция е залегнала в основата на така обичаното от всички барбекю. Вярно, днес сме далеч от това да ловим сами вечерята си или да палим огън с помощта на кремък и съчки, но усещането на споделената с останалите топлина и неустоимият мирис на препечено месце и до днес съставляват неподправения чар на барбекюто. Та има ли по-добър повод да разтопим ледовете с недолюбвания съсед от порция люти наденички край скарата, поляти с доволно количество студена бира?

Сигурно няма страна, която да не прави барбекю - от японското тепаняки до гръцкото сувлаки, грилът се е превърнал в същинска мания! Днес сме ви приготвили едно истинско кулинарно пътешествие в света на барбекюто - ще ви запознаем с обичаите на 10-тина близки и далечни страни, които ще ви предложат истинска съкровищница от идеи за следващия грил-празник с приятели. А ако желаете да усетите вкуса на различни екзотични барбекю-ястия, при това без да стягате куфарите за някоя далечна дестинация, няма нищо по-лесно! През следващите няколко седмици в магазин Billa започва същински фестивал на грила - в четири тематични седмици ще имате привилегията да се докоснете до любимите специалитети на сръбската, средиземноморската, балканската и американската кухня! Мотото на това кулинарно пътешествие е "Грил около света", а всяка от тематичните седмици ще ви зарадва с различни изпитани рецепти, продукти и вкусове!

Приключението ни започва в южната ни съседка Гърция. Носят се легенди за гръцкото пилешко и свинско СУВЛАКИ, а ако имате късмет, тук ще ви поканят на традиционната агнешка плешка на шиш - уникалната средиземноморска смесица от подправки (червен пипер, кимион, кориандър), с която се натрива обезкостеното месо, му придава невероятен аромат. А сочният му сос капе върху подредените отдолу картофи и лук, докато шишът бавно се върти на огъня. Направо да си оближе човек пръстите! 

По нищо не отстъпват на гръцките и грил-специалитетите на съседна Турция. Тук на почит е кебапът, приготвен върху традиционното външно огнище - мангал. Непременно опитайте прочутия АДАНА КЕБАП, който традиционно се прави от мляно агнешко месо, но може да бъде приготвен и от телешко (но в никакъв случай свинско!), овкусено с дъхави подправки.

Адана кебап

И докато все още сме в тези географски ширини, няма как да подминем майсторите на грила в съседна СърбияПлескавици, чевапчичи, ущипци - все традиционни и любими сръбски специалитети. В страната грилът е превърнат в същинска мания, дори съществува специален празник на сръбската скара - Рощилиада, който по традиция се провежда в Лесковац. А прочутите ЛЕСКОВАЧКИ ПЛЕСКАВИЦИ и ЛЕСКОВАЧКИ УЩИПЦИ може да опитате и у нас - на специалните щандове на Billa в рамките на  "Грил около света". Всяка тематична седмица започва в четвъртък и приключва в сряда. Побързайте, защото вкусът има значение!

Следващата ни спирка е далеч на север: страната на викингите и северното сияние - Норвегия. Там откриват сезона на барбекюто рано напролет, когато температурите навън са все още далеч от приятните, и той продължава до късна есен. Любими на скандинавците са свинските наденички, но достоен конкурент са им сьомгата, ракообразните и зеленчуците. Ако още не сте опитвали СЬОМГА ФИЛЕ НА СКАРА С ПОДПРАВКИ, побързайте - в Billa ще го намерите на специалните щандове в рамките на кампанията "Грил около света".

сьомга филе на скара

Пренасяме се още малко по-надолу във футболна Германия, където барбекюто е любимо семейно занимание не само в дните на популярния Октоберфест. Тук на прицел са традиционните немски наденички - братвурст, които се хапват по традиция с прясно изпечени хлебчета и традиционното немско ароматно билково масло. А ако ви се хапва нещо по-така, съветваме ви да заложите на неустоимите ГРИЛ ФАКЛИЧКИ С БАРБЕКЮ СОС и ГРИЛ ФАКЛИЧКИ С МАСЛО И БИЛКИ.

Прелитаме още по на юг, за да се озовем в слънчевото Средиземноморие - първата ни спирка там е романтична Италия. Непременно опитайте уникалните ИТАЛИАНСКИ НАДЕНИЧКИ С ПРАЗ, които са направени от крехко свинско месце с подправки. Въпреки, че обичайно свързваме Италия с пицата и пастата, там по традиция на грил се приготвят птици и риба, подправени семпло с малко зехтин, лимонов сок и риган. В Сицилия и Неапол ще ви поднесат всичко това гарнирано с порция изпечени на грил зеленчуци - чушки, тиквички, патладжан, сочни домати, а за десерт - неустоимите смокини на грил, заляти с ароматен мед!

италиански наденички с праз

И в страната на изгряващото слънце - екзотичната  Япония ! Ирори, хибачи, роботаяки - това са само някои от разновидностите на грила, които се срещат в далечна Япония. В основата на всички обаче са характерните японски дъбови въглища - бинчотан, които отделят инфрачервена радиация, като по този начин загряват месото отвътре, докато самият грил го запича отвън до хрупкава коричка. Може би най-популярният метод у нас е тепаняки - приготвянето на храна върху гореща плоча, а вкусните шишчета якитори са сред любимите лакомства на почитателите на пилешкото.

якитори шишчета

 

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft