Всички ги обожаваме! Ето как да си приготвите картофени, по чирпански, с бял сос и фрикасе

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Всички ги обожаваме! Ето как да си приготвите картофени, по чирпански, с бял сос и фрикасе
Всички ги обожаваме! Ето как да си приготвите картофени, по чирпански, с бял сос и фрикасе
28186
Всички ги обожаваме! Ето как да си приготвите картофени, по чирпански, с бял сос и фрикасе
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Няма човек, който да не обича кюфтета в България. Не случайно, това е едно от любимите ястия на всяко българско семейство, затова сме събрали специално за вас най- любимите рецепти на всички

 

Картофени кюфтета

Необходими продукти:

• 700 г картофи
• 200 г сирене
• 1 яйце
• 50 мл прясно мляко
• 1/2 връзка магданоз
• 1 чаена лъжица сушена чубрица
• щипка индийско орехче
• сол и прясно смлян шарен пипер
• галета за овалване
• олио за пържене

 

Начин на приготвяне:

Картофите се сваряват и още топли се обелват.

Намачкват се с преса за картофи. Към тях се добавят натрошеното сирене, прясното мляко, яйцето, нарязаният на ситно магданоз, чубрицата, индийското орехче, сол и пипер на вкус. Всички съставки се омесват добре. Оформят се 14-16 топки и се овалват в галета. Топките леко се сплескват между дланите. Не ги правим много тънки. Олиото се загрява добре. Кюфтетата се пържат от едната страна докато станат златисто кафяви. Внимателно се обръщат и се запържват и от другата страна.

 

Кюфтета по чирпански


Необходими продукти за кюфтетата:

• 750 г кайма
• 1 ч. л. чубрица
• 1 яйце
• 1 глава лук
• 2 с. л. галета
• сол на вкус
• брашно за паниране

 

Необходими продукти за соса:

• 3 картофа
• 1 червена чушка
• 1 парче целина с листа
• 2 моркова
• 1 ч. л. червен пипер
• 1 ч. л. чубрица
• 2 с. л. доматено пюре
• 1 глава лук
• сол на вкус

Начин на приготвяне:

Каймата се омесва с яйце, лук и подправки. Оформят се кюфтета и се овалват в брашно. Поставят се в кипяща вода за 3 минути. Изваждат се с решетъчна лъжица и се оставят настрана.
Нарязаните лук и целина се запържват в олио за минута, поръсват се с червен пипер. Прибавят се нарязаните на кубчета моркови, картофи и чушки. Зеленчуците се задушават 3 минути на тих огън.
Заливат се с чаша и половина гореща вода, посоляват се. Накрая се прибавя доматено пюре, разтворено в малко хладка вода. Кюфтетата се поставят последни.
Ястието се вари на тих огън 20-25 минути. Подправя се с чубрица и нарязани листа целина, оставя се още 5 минути на огъня и се сервира.

 

Кюфтета с бял сос


Необходими продукти:

• 1 кофичка кисело мляко
• 1 глава лук
• 1 средно голям морков
• 500 гр. кайма – смес
• 3 с. л. брашно
• 5 яйца
• магданоз
• сол, черен пипер на вкус
• 1/2 ч.ч. ориз
• 1,5 литър бульон - телешки, пилешки или зеленчуков (по Ваш избор)

Начин на приготвяне:

В подходяща тенджера изсипвам бульона и слагам на котлона да заври. Нарязвам на кубчета лука и моркова. Когато бульонът заври - изсипвам лука, като оставям малко за каймата, и намалявам котлона на 1/2 от мощността му. В голяма купа смесвам каймата с лука, ориза, 1 яйце, черен пипер, магданоз и сол на вкус.

Оформям топчета с големина около 3 - 5 см в диаметър. Не ги правя много големи, защото при сваряването на ориза те удвояват обема си.
Овалвам всяко кюфтенце в брашното. Пускам кюфтенцата във врящия бульон. Намалявам още котлона, ако бульонът много силно бълбука, защото при силен котлон може кюфтенцата да се раздробят. Нужно е бавно да се варят, около 30 мин.

През това време, разбивам останалите яйца с миксер. Добавям киселото мляко и останалото от овалването на кюфтенцата брашно. А също така ситно нарязан магданоз и сол на вкус.
Свалям тенджерата от котлона и започвам бавно с черпак да добавям от бульона, в който са врели досега кюфтенцата към яйчената смес. Бъркам непрекъснато, за да не се пресече яйчената смес.

Така затоплената вече смес от яйца, мляко и бульона на кюфтенцата, връщам обратно в тенджерата. Постоянно бъркам. Връщам отново на котлона, но на най-ниската степен. Внимавам да не заври ястието. Точно преди да заври, изключвам котлона. Сервирам кюфтенцата поръсени с пресен магданоз.

 

Кюфтета фрикасе
Необходими продукти за 6-7 порции:

• 700 гр. кайма
• 1 шепа ориз*
• 1 морков и 1 малка глава лук
• по 1 равна ч.л. черен пипер, кимион и чубрица
• 1 малко яйце (ако е голямо - 1 белтък)
• сол (ако трябва, готовата кайма е подсолена)
• брашно за овалване

За соса:

500 мл вода и 0.5 л. пилешки бульон (за предпочитане домашен, ако няма - 2 бр. кубчета с още 500 мл вода)
1/2 пак. масло (60 гр) и 2-3 с.л. олио (ако каймата е мазна - маслото наполовина)
1 малък морков
1 ч.ч. кисело мляко (240 мл)
1 яйце
4-5 с.л. препечено брашно
сол на вкус
магданоз по желание

 

Начин на приготвяне:

Моркова и лука се нарязват на ситно. Реже се главата лук на едри парчета, които да влязат в пресата за чесън и смачкват там. Омесва се каймата с тях, прибавят се подправките, яйцето, ориза.
Оставя се да отлежи с подправките за половин до един час (ако има време може и една вечер да престои в хладилник). В тенджера се загряват маслото, олиото и поставя ситно настъргания морков. Запържва се за 1-2 мин., залива се с водата и бульона, посолява ако трябва и оставя да кипне.

През това време с мокри ръце се оформят кюфтетата - големина по желание; след което се овалват в брашното и пускат във врящата вода. Намалява се степента на котлона така, че да къкрят тихо около 30-40 мин.
Яйцето се разбива с киселото мляко и брашното в купа с вместимост поне 1 л.

На принципа на топлата застройка - от врящия бульон в тенджерата се взема по черпак и прибавя към млечната смес при непрекъснато бъркане, докато сместа стане поне 2 пъти повече, отколкото е била (и се уеднаквят температурите на двете смеси). След това пак с бъркане се налива в тенджерата и разбърква, докато се получи желаната гъстота на соса. Принципно се сервират по 3 кюфтета на порция със сос, но бройката зависи от големината им, а поръсването с магданоз е само по желание.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft