Всички я обожаваме лятото, но ако знаете колко е полезна и за колко неща може да ви бъде полезна ще започнете още повече да я хапвате

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Всички я обожаваме лятото, но ако знаете колко е полезна и за колко неща може да ви бъде полезна ще започнете още повече да я хапвате
88761
Всички я обожаваме лятото, но ако знаете колко е полезна и за колко неща може да ви бъде полезна ще започнете още повече да я хапвате

В тези нетърпими жеги, всеки човек търси начин да се разхлади. Аз ще ви предложа един изпитан метод – динята. Под всякаква форма.

Тя не само освежава, но и притежава доста полезни свойства. За тях ще ви разкажа в последствие, но със безпогрешност няма да сбъркате, ако се опрете на т. нар. любеница.

Динята разполага с десетки потребни характеристики. Като за начало, ще ви кажа, че тя подобрява храносмилането и води до по-добро усвояване на храната, а фибрите й действат много добре на стомашната микрофлора.

Този полезен плод съдържа и фолиева киселина, която играе важна роля при профилактиката на сърдечно съдовите заболявания. Тя участва и в синтеза на аминокиселините и в процеса на кръвообразуване, като регулира и обмяната на течности в тялото.

Динята помага и при заболяване на бъбреците и черния дроб. Примерно, при камъни в бъбреците, цистит и нефрид, необходимо е да се приема с храната до 500 гр. от магическата кръгла топка. Поради влиянието на веществата, които се съдържат в плода, солите преминават в урината и се изхвърлят от организма.

 

Чрез консумация на диня, може да се свали и висока температура, да се премахне холестерина от тялото, а тя даже помага при анемия, тъй като фолиевата киселина съдържа соли на желязото.

Тя е полезна и при ангина. Гаргарата с динен сок облекчава възпаленото гърло.

Лекарите препоръчват динята срещу отоци при сърдечна недостатъчност и за тонизиране на сърдечната мускулатура.

Диненият сок облекчава и лекува при изгаряния на кожата. Динята е много полезна особено след прекарано дълго и продължително заболяване. Като в такива случаи се препоръчва употребата на динен „мед".

 

Динен "мед"

Приготвя се от добре узрели, сладки дини. Меката част се изтръгва и се изцежда първо през сито, а после през два слоя марля. Полученият сок се вари до кипване, като непрекъснато от него се маха пяната. После наново сокът се прецежда и се вари на слаб огън. "Медът " е готов, след като сокът намали 5-6 пъти първоначалния си обем. Диненият "мед" не се препоръчва на хора, страдащи от захарен диабет и киселини в стомаха.

Семената на динята притежават противоглистни свойства. Те се ползват за лечение на чревни паразити и за профилактика срещу глисти. На 1 литър вода се слагат 100 г смачкани семена от диня. Варят се 45 минути на среден огън, след това течността се прецежда. От нея се пие три пъти на ден 200 мл.

При колити се препоръчва настойка от динени кори. Петдесет грама сушени динени кори се заливат с 1/2 литър вряла вода и настойката се оставя да се охлади. От нея се пие по 1/2 чаша 4-5 пъти на ден.

За общо пречистване на организма от токсини се препоръчва "динен глад". Тази диета се прави по следния начин: 3-4 дни се консумират само дини и черен хляб. Интензивното отделяне на урина през този период промива бъбреците и пикочните пътища.

 

Маска за лице с диня

Един голям резен студена диня се почиства от семето и се смачква. Нанася се на кожата на лицето. Маската се оставя да действа 15 минути, след което се измивате.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft