Всичко, което трябва да знаете за нитратите

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Всичко, което трябва да знаете за нитратите
3796
Източник: блиц
Всичко, което трябва да знаете за нитратите

Днес всеки знае тази дума. Брадат дядо на пазара важно уверява: “Нашето зеле е без нитрати.

Щом го ядат червеи, значи е добро. Червеят не яде какво да е”.

Още нашите предци били почти запознати с нитратите. Те например добавяли селитра в колбасите за по-добър цвят и по-голяма трайност. През последните години тази дума доби отрицателно звучене и днешните производители не обичат да я печатат върху етикетите.

Важно е да се разбере, че нитратите не са някакъв замърсител, попаднал поради небрежност в почвата, оттам - в зеленчуците, от тях - в нашия организъм. За растенията нитратите са едно от основните хранителни вещества, източник на азот, от което те изграждат своите белтъчини. Растенията се запасяват с този строителен материал в клетъчните вакуоли. Те извличат успешно необходимите им вещества както от минералните, така и от органичните торове. Така че популярната сред народа версия, че нитратите в растенията са “от химията” и “някога никакви нитрати нямаше”, е мит.

Митовете обаче не възникват от нищото. В тези твърдения има частица истина. Тя е в това, че при небалансирано наторяване /с преобладаване на азотни торове/ в зеленчуците се натрупва повишено количество нитрати. Което се отразява по нежелателен начин на здравето на хората, които консумират тези зеленчуци.

Има и други причини за дисбаланс на нитратите. Върху тяхното съдържание влияят светлината, влажността, температурата на въздуха и почвата.

За нормалната преработка на нитратите растенията се нуждаят от слънчева светлина. Колкото повече е светлината, толкова по-успешно нитратите се преработват в белтъчини. Зеленчуците, отгледани в условия на недостатъчна осветеност /оранжерийните например/, по принцип съдържат по-високи дози нитрати. Високата влажност в комбинация с ниска температура също води до наднормено натрупване на нитрати. През хладно влажно лято те са повече в растенията.

Естествено повечето от нас избират само най-свежите плодове и зеленчуци, а увредените почистват, вместо да изхвърлят. Жалко! Ще е по-добре да ги изхвърлят! 

На загнилите места се натрупват много опасни за човека микотоксини. Просто да се изреже плодът не е достатъчно, защото микотоксините проникват и в здравата на вид част от него. Те не се разрушават нито при варене, нито при печене, нито при консервиране. И проникват в организма ни с домашните конфитюри, мармалади, компоти. Резултатът е отравяне.

Трябва незабавно да бъде промит стомахът. За целта изпийте 1-2 чаши бледорозов разтвор на калиев перманганат или 2 супени лъжици активен въглен, разтворен в чаша вода. След това предизвикайте повръщане. Приемете още 2 таблетки активен въглен /но без да предизвиквате повръщане/ и слабително.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft