Всяка домакиня трябва да знае това! Мерните единици на най- често срещаните продукти

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Всяка домакиня трябва да знае това! Мерните единици на най- често срещаните продукти
Всяка домакиня трябва да знае това! Мерните единици на най- често срещаните продукти
38295
Източник: https://hitrinibg.com/retseptite-vazhna-informatsiya/
Всяка домакиня трябва да знае това! Мерните единици на най- често срещаните продукти
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

За рецептите е нужно да се знаят мерните единици на най- често срещаните продукти в кухнята.

мерки за рецептите

Освен мерните единици за рецептите е добре да знаете и специфичната терминология, която се използва в кухнята. Като например:

Бланширане – вид топлинна обработка с вряла вода или мазнина.

За кратко време продуктите престояват във врящата течност, след което се охлаждат. Този процес повишава тяхната вкусова и хранителна стойност. Могат да се бланшират зеленчуци или плодове.

други мерки за рецептите

Дегласиране – означава да разтворим нагара от печене или пържене на месо в съда, в който се е извършило действието. Обикновено това става с добавяне на течност: бульон, вино или друг вид алкохол. Получената течност се оставя да се редуцира, след което се използва в различна рецепта по предназначение.

Редуциране – това означава течността да се изпари на 1/3 при което се получава сгъстяване или концентрат и тогава се използва за рецептите.

Жулиен – месо, зеленчуци или плодове нарязани на пръчици с приблизителна равна ширина и дължина.

 

още мерки за рецептите

Задушаване – Топлинна обработка на ниска температура с малко течност и под капак в зависимост от изискванията на различната рецепта.

Застройка – това е кулинарна техника за повишаване на хранителната стойност на супи и сосове. При различните рецепти има различни изисквания, т. е. при някои е само с яйца, при други- яйца и кисело мляко, яйца, мляко и брашно, с прясно мляко и яйца, сметана и жълтъци и още много други варианти. Продуктите се разбиват с тел и към тях постепенно се добавя горещ бульон от супата или соса, като по този начин се уеднаквява температурата според изискванията на рецептите. След това продуктите, които са затоплени се връщат в готовата супа или сос и се оттеглят от огъня.

Марината – всички рецепти имат различен състав за марината. Тя може да бъде суха или течна. Течната се състои от вода, оцет и сол; вино и подправки; зехтин, лимонов сок и сол; сол и зелени или сухи подправки.

Мариноване – обработка при която се прави марината, чиято цел е продуктите да придобият аромат или крехкост. При рецептите от този вид се изисква даденото време за престоя да се спази точно.

различни мерки за рецептите

Панировка – техника при която продуктите се овалват в брашно, галета, нишесте, или друг сух продукт, след което се потапят в разбити яйца и се пържат в мазнина.

Шпиковане – термин който означава набождане на даден продукт. Правят се малки прорези и в тях се поставят сланина, бекон, чесън или каквото изискват конкретните рецепти.

Може да оставите коментар под публикацията  ако ви е харесала статията или ако искате да зададете въпрос за различна рецепта.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft