Въздушна козуначена плетенка със сметана - ще ви плени със своята мекота и вкус

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Въздушна козуначена плетенка със сметана - ще ви плени със своята мекота и вкус
Въздушна козуначена плетенка със сметана - ще ви плени със своята мекота и вкус
admin
Добавена от: admin
8812
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

550 гр. брашно
125 мл прясно мляко
125 мл минерална вода
1 кубче мая
2 пълни чаени лъжички сол
2 чаени лъжички захар
1 яйце
1 жълтък
2 супени лъжици олио
20 гр. масло

Освен това:

30 гр. масло за намазване на тестото
1 чаша заквасена сметана (20% масленост)
1 яйце за намазване
сусам за поръсване

Смесете млякото и водата, след което загрейте сместа, докато стане хладка. Добавете една чаена лъжичка захар, маята и една чаена лъжичка брашно. Оставете сместа да шупне хубаво. 
В малка купа разбийте яйчения жълтък, олиото, останалата захар, сол и размекнатото масло. Налейте сместа с млякото и шупналата мая към брашното и омесете хубаво меко тесто. Покрийте го с кърпа и оставете за 30-40 минути да втаса добре и набъбне двойно. 
Премесете втасалото тесто и го разделете на три равни части (Фигура 1). Всяка част от тестото разточете на кора с размер 40 х 25 cm.  Намажете я с разтопено масло (Фигура 2), и след това с 1/3 от заквасената сметана, така че сместа за намазване да покрива около 2-3 см от ръба на кората (Фигура 3). Всяка част отделно завийте на руло. Краищата подпъхнете надолу (Фигура 5). 
От трите рула изплетете плитка и подпъхнете краищата на тестото отдолу. Прехвърлете плитката върху тавичка, покрита с хартия за печене. Покрийте с кърпа и оставете плитката за още 25-30 минути до втаса. Междувременно загрейте фурната до 220 ° C. Втасалата плитка намажете с разбитото яйце и поръсете със сусам (Фигура 6). В две керамични купички сипете вода до половината на купичката и ги поставете в свободните краища на тавата.
Печете около 7-8 минути на 220 ° С и след това намалете температурата до 180 ° С и печете в продължение на още 18-20 минути. Докато все още е в тавата, напръскайте плитката с вода и я покрийте с чиста кърпа. Оставете я там за около 15 минути, след което може да нарежете и поднесете.

козуначена плетенка със сметана

козуначена плетенка със сметана
 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft