д-р Гайдурков съветва как да се предпазим от рак с помощта на храната

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
д-р Гайдурков съветва как да се предпазим от рак с помощта на храната
21979
д-р Гайдурков съветва как да се предпазим от рак с помощта на храната

Какви храни да избягваме и на кои да разчитаме в превенцията на най-страшното заболяване – рак, съветва специалистът по здравословно хранене д-р Гайдурков.

 

Стресът или неправилното хранене са по-опасни за появата на рак?

Стрес е имало винаги в историята на човечеството. Той е позитивен, държи ни в тонус, стига да не надскочи определени граници и да не се превърне в дистрес.

Нима войните в миналото са били малък стрес за хората? Но те не са боледували толкова от рак, колкото сега. Истината е, че всеки тумор е съставен от химически съединения, дошли от храната. Това се отнася и за всяка друга болест.

 

В каква среда се развива ракът?

Малко известно е, че през 1931 г. биохимикът и физиолог Ото Варбург взима Нобелова награда, защото описва причината за развитие на рака. Той казва, че тази болест е киселинност в организма, в която виреят клетки, хранещи се безкислородно чрез ферментация. Ракът може да вирее само в силно киселинна тъкан. Тя създава най-добри условия за мутация на клетките и формиране на туморна маса. Негативните емоции и стресът могат да доведат до киселинност в организма, но най-вече технологично преработената храна, особено животинската, в която има консерванти и технологично преработена мазнина. Колкото порциите ни са по-пълни с растителни и сурови вкусотии, толкова организмът ни е по-алкален, не се вкислява и не създава условия за рак. Така се създават и условия за лечение на тази болест.

 

Кои храни да избягваме?

Млечните и месни продукти, особено колбасите. Домашните луканки, сушениците и пастърмите приемани с мярка, са здравословни, но купените от магазина съдържат основния канцероген - натриев нитрит (E 250). Всеки производител е задължен да го сложи в своя колбас, за да не се развали. Но той унищожава кислорода в кръвта и създава най-добрите условия за развитие на рака. Има много нитрати в продуктите, които при обмяната на веществата могат да се превърнат в нитрозамини и са канцерогенни, но натриевият нитрит е канцероген, който директно приемаме с храната. Трябва да избягваме и чипсовете, направени с прегоряла мазнина, която престояла дълго, гранясва и пак вреди.

 

Кои храни ни предпазват и лекуват от рак?

На първо място поставям прясно изцедените зеленчукови сокове, тъй като зеленчуците са по-алкални от плодовете. Затова сутрин е много полезно да се пие морковен сок с добавени в него зеленолистни – магданоз, целина, спанак, босилек, копър. На второ място са храните, които съдържат полифеноли – тези антиоксиданти, които предпазват клетките от оксидативен стрес и от мутация. Това най-вече са силно пигментните плодове и зеленчуци като черница, касис, арония, френско грозде, къпина. За да не заболеем от ра,к е добре 75% от храната ни да е съставена от плодове, зеленчуци и сурови ядки. Много важни са бадемите и кайсиевите ядки, които съдържат антитуморната субстанция лаетрил.

 

Кои зеленчуци са най-полезни срещу рак?

Червеното цвекло бори успешно рака. Противораково лекарство е и бъзакът (ниският бъз), който вдига имунната защита. Той може да се приема и сушен. Българската гъба кладница има същите имуностимулиращи качества като японските гъби, които нашумяха в последните години и помагат на раково болните. Добър ефект върху здравето на страдащите оказват и храните от зелевата група - карфиол, брюкселско зеле, броколи и най-вече кълновете от броколи. Те имат сяросъдържащата субстанция сулфорофан, която е с антитуморно действие.

 

Бобените храни също ли са антиракови?

Нека присъстват във всекидневието ни повече леща, грах, боб и позабравения нахут, защото съдържат много фибри, с които идеално се чисти дебелото черво. Хората с диагноза рак не могат да се излекуват само от прием на един вид храна, а трябва да променят стила си на живот, включително и емоционалния. Смята се, че дълго потиснатите емоции се складират някъде в тялото във вид на кълбо. Нека не забравяме, че тумор означава точно кълбо.
Как да ядем месото, за да не се задържа дълго и да не ферментира в организма ни?

 

С много зеленчуци, които са метла, пречистваща стомаха.

Хлябът не създава ли кисела среда в организма ни и по този начин не ни ли вреди?
С хляба от заводите получаваме препържена мазнина, много сол, консерванти, овкусители. По-добре вместо хляб да хапваме варива - ориз, царевица, елда, жито, просо, овес. Ако не можем без хляб, нека си направим домашен или ако нямаме време и сме в магазина – да изберем този без брашно, а примерно направен от накиснато жито.

 

Да избягваме ли тортите и пастите?

Те не биха ни навредили, ако не бяха направени с маргарин, който е откровен канцероген. Като структура тази мазнина е близка до пластмасата и попадайки в нашето тяло тя се трупа и затваря в контейнери наречени тумори.

 

Може ли туморът да има полезна функция за организма?

Докато се формира, туморът попива в себе си много токсични вещества и е като контейнер за отпадъци. Той се опитва да защити организма от отровите, за да не циркулират в кръвообръщението.

 

Препоръчвате ли изчистване на черния дроб за справяне с рака?

Изчистването на черния дроб ще окаже благотворно влияние върху организма, но най-важно е да сменим стила си на живот – хранителен и емоционален. Да имаме цел и кауза в живота, която да се следваме!

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft