Да похапнем пребогато със Струмски гювеч

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Ястия с месо
Да похапнем пребогато със Струмски гювеч
Да похапнем пребогато със Струмски гювеч
admin
Добавена от: admin
37023
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти


600 гр. патладжани, едро нарязани
1 тиквичка (150 гр.), едро нарязана
1 домат (100 гр.), едро нарязан
1 зелена чушка (150 гр.), нарязана
1 червена чушка (150 гр.), нарязана
3 скилидки чесън
150 гр. лук, нарязан
12 парчета бамя
2 картофа (300 гр.), едро нарязани
1 с.л. доматено пюре
1 ч.л. сол
¼ ч.л. прясно смлян черен пипер
½ ч.л. червен пипер
100 мл олио
125 мл бистър пилешки бульон
½ връзка магданоз, нарязан
За кюфтета:
600 гр. телешко мляно месо
80 гр. ориз
100 гр. лук, нарязан
¼ ч.л. сол
¼ ч.л. прясно смлян черен пипер
¼ ч.л. чубрица
2 с.л. галета
1 яйце
1 с.л. брашно
2 с.л. олио за готвене

В стъклена купа се поставя каймата и се прави кладенче в средата. В кладенчето се поставят: лукът, оризът, галетата, солта, черният пипер, чубрицата и яйцето. Омесват се с месото, докато се получи равномерна смес за кюфтета. Месото се покрива с прозрачно фолио и се оставя в хладилник да престои най-малко 1 час.

Патладжанът се обелва на ивици. Разрязва се наполовина надлъжно, поръсва се със сол и се оставя да престои 30 минути. за да се отцеди от сока. След това се изплаква със студена вода. С кухненска хартия се попива водата, за да се подсуши патладжанът, след което се нарязва на кубчета.

Отрязват се дръжките на бамята внимателно и се поставя в студена вода да престои 60 минути.

От месото се правят 5 кюфтета с диаметър 7 см. Брашното се поставя в плитка чиния и в него се овалват кюфтетата от двете страни.
В тиган за пържене се загряват 2 лъжици олио. Вътре се пържат кюфтетата от всяка страна, докато получат лъскав кафеникав цвят на повърхността, а отвътре все още сурови.

В голямо глинено гърне се загрява олиото и на умерена температура се запържва лукът с малко сол, докато стане прозрачен - около 5 минути. След това се добавят чесънът, чушките и също се запържват за около 5 минути. Следват морковите, патладжаните, тиквичките, доматът и доматеното пюре. Всичко се готви заедно десетина минути. Когато зеленчуците омекнат, се добавят горещият бистър бульон, кюфтетата и картофите. Варят се на слаб огън 20-30 минути, при необходимост се добавя топла вода, за да са покрити зеленчуците с течност. Тъй като бамята се вари бързо, тя се добавя по-късно и гювечът се вари още 20 -тина минути. Когато е готов, се поръсва с нарязан магданоз и се поднася със свежа салата, докато е топъл.

 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft