Диетата на Дюкан-Подробно описание и рецепти

вход през zajenata.bg
За Жената
Диети
Диетата на Дюкан-Подробно описание и рецепти
85032
Диетата на Дюкан-Подробно описание и рецепти

Доктор Пиер Дюкан е автор на десетина книги, издадени в стотици хиляди екземпляри, започва кариерата си през 1966 г. като общопрактикуващ лекар.

Много скоро обаче се ориентира към диетологията и създава изключително ефикасна диета за трайно отслабване. Дюкан е първият диетолог, който използва протеинов режим за ужас на колегите си, чиито препоръки не излизат от кръга на плодовете и зеленчуците.
"Как да отслабнем завинаги" става абсолютен бестселър, след което е многократно преиздавана. Диетата се състои от четири режима: ударен режим на чистите протеини (месо, риба, яйца), смесен режим (месо и зеленчуци), преходен режим (по малко от всичко) и режим на окончателната консолидация (един диетичен четвъртък до края на живота).

Какви са предимствата на диетата?
- Не броите калории
- Ядете колкото ви душа иска от разрешените храни
- Със сигурност отслабвате
- Не напълнявате, след като отслабнете

За кого е предназначена?
- За дебелите, които желаят да свалят между 10 и 20 килограма
- За свръхзатлъстелите, които имат 30 и повече излишни килограми
- Но и за дамите, които желаят да се повталят, преди да отидат на море

Ударен етап - ЕТАП НА УДАРНО СВАЛЯНЕ
Хранене: САМО белтъчини (протеини).
Смесен етап - ЕТАП НА СЪЩИНСКО ОТСЛАБВАНЕ
Хранене: Следва редуване на дни, в които можете да ядете и зеленчуци, и на такива, които отново изкарвате само на протеини. Препоръчително според доктор Дюкан е дo 5 дни да ядете смесено и също толкова само чисти протеини, но можете да увеличите и до седмица, ако ви е по-удобно. Не скъсявайте периода под три дни обаче, ако имате повече излишно тегло.

РИТЪМ НА РЕДУВАНЕТО- Най-ефикасният и който най-добре съответства на психиката на дебелия човек е 5/5. Това означава- 5 дни на чисти протеини, 5 дни на протеини и зеленчуци.Този ритъм дава най-добри резултати.
Друго решение е ритъмът 1/1. Този ритъм е подходящ за хора с наснормено тегло не повече от 10 кг.То може да се приложи като почивка след ритъм 5/5.
- 2/7 е за хора с малко килограми за сваляне.
Вариант на 2/7 е 2/0, тоест 2 дни чисти протеини дневно и 5 дни нормално хранене,но без прекаляване.Този режим и този ритъм подхождат най-много на жени с целулит,които често са слаби в горната част на тялото и закръглени в ханша и бедрата.
Първите 10 кг. се свалят за около 2 месеца. След това свалянето е по-плавно

Хапвайте всякакви зеленчуци, но внимавайте с количеството моркови и цвекло, защото те имат повече въглехидрати. Забранени са картофите, ориза, царевицата, бобените растения и лещата - имат твърде много от тях.
Горчицата, както и растителните подправки са разрешени през цялото време. Забравете обаче за всякакви сосове и мазнини със зеленчуците или месото. Освен това се старайте да не овкусявате храната със сол. Или поне не много.
Продължете този начин на хранене докато достигнете желаното тегло. Това може да трае дори няколко месеца, зависи каква е целта ви.

Продължителност: До достигане на желано тегло.

Резултат: Средно по 1 кг на седмица.

Преходен етап - ЕТАП НА ЗАПАЗВАНЕ НА ТЕГЛОТО

Хранене: Този етап е доста по-лесен и разнообазен. Освен добавянето на нови храни, има и добра новина - две гала вечери - каквото си поискате, дори десерт и чаша вино, но трябва да спазвате някои правила. Не преяждайте и не прекалявайте - не бъркайте 2 хранения седмично с 2 дни в седмицата. Освен това те не трябва да са последователни.
Веднъж седмично обаче имате нужда от ден за разпускане, който трябва да изкарвате изцяло на белтъчини. Така си гарантирате работещ метаболизъм, който енергично и правилно усвоява храната, а не я натрупва като мазнини.

Разрешено:
1) Протеинови храни от ударния етап
2) Зеленчуци от смесения етап
3) 1 порция плодове на ден, с изключение на банани, грозде и череши
4) 2 филии пълнозърнест хляб дневно
5) 40 гр кашкавал на ден
6) 2 порции нишестени храни на седмица (около 200 грама паста или 150 грама ориз, картофи или бобови растения)
7) Агнешко бутче и печено свинско филе

Задължително:
8) 2 галавечери на седмица
9) 1 ден седмично ударен режим на чисти белтъчини

Продължителност: Преходният етап би трябвало да продължи толкова дни, колкото килограма сте свалили общо, като ги умножите по 10. Т.е. ако сте свалили 5 кг, преходния етап трябва да продължи (5 килограма Х 10 дни = 50 дни).

Резултат: Като свалени килограми - няма. Но целта му е да се избегне т.нар. Йо-Йо ефект, или връщане на свалените килограми.

Стабилизиращ етап - ЕТАП ДО КРАЯ НА ЖИВОТА

Хранене: Всичко, освен едни ден от седмицата, в който трябва да консумирате само чисти белътчини.
Бавно и постепенно можете да се върнете към пълноценното хранене с достатъчно количество въглехидрати. Не забравяйте обаче, че трябва да ги приемате предимно в първата половина на деня, а не вечер.
Придържайте се към малки порции храна, избягвайте тестените и мазните храни и сладкишите. Ако започнете да се тъпчете с всякакви храни, рискувате да се върнете там, от където сте почнали. А нищо чудно – и по-назад.

Продължителност: До края на живота ви.

Резултат: Постигнато мечтано тегло, което се запазва.

Ето и няколко основни препоръки, които трябва да спазвате през цялото време на диетата, както и след края й:
1. Не намалявайте приема на протеини – имате нужда от минимум 80 грама дневно;
2. Яжте по малко, винаги когато сте гладни;
3. Не пропускайте хранене по никакъв повод;
4. Няма ограничения в количествата на разрешените храни в Ударния и Смесения етап. Тук е мястото да се спомене едно важно правило „За да се отслабва, трябва да се яде”. Не се пропуска ядене. Задължителни са закуска, обяд вечеря, а ако се организирате да ядете през 4 часа, още по - добре.
5. Пийте много вода постоянно. Минимум 1.5-2.0 литра на ден. Ако е минерална, следете количеството натрий да бъде ниско.
Диетата трябва да е много богата на вода поради две причини: Първо, тя пречиства организма и подобрява резултатите от диетата. И второ, съчетанието от вода и чисти белтъчини оказва мощно въздействие върху целулита.
6. Сутрин закусвайте с около 50 грама/2 супени лъжици (през първите два етапа) до 100 грама/3 супени лъжици (в следващите два) овесени ТРИЦИ (не ядки). Целите са две: облекчаване на отделителните функции (запекът традиционно съпътства този род хранене) и увличане на калории. Има два варианта: разбъркани с вода или с ниско-маслено кисело мляко. Втори ваирант е много по-вкусен, особено ако добавите течен подсладител.
7. Взимайте витамини и минерали, особено в началото, но изберете спортни, които са достатъчно силни;
8. Опитайте да започнете по-интензивна физическа активност;

Недостатъци
За съжаление има и такива в тази диета.
Повишеният прием на месо предимно може да доведе до запек и храносмилателни проблеми. Ето защо са важни овесените ядки и трици сутрин - те ви осигуряват необходимото количество фибри.
Често организмът свиква в определен момент с хранителния режим и той спира да действа толкова ефективно. За целта се нуждаете от промяна в съотношението между изцяло протеиновите и смесените дни. А също и от повече движение.

Други препоръки
1. Въоръжете се с търпение. Режимът действа стъпаловидно – редуват се периоди на спад на теглото и задържане на теглото.
2. Освен кантара, хубаво е да измервате и със сантиметърче топящите се телеса. Характерното за режима е, че сваля по-бързо мерки, отколкото килограми.
3. Слушайте тялото си. При някой действа едно, при друг друго. Много често премахването на някои видове млечни продукти, ускорява свалянето. Последното за изключване е киселото мляко.
4. Внимавайте със солта. Води до задържане на течности в организма и много забавя нещата.
5. Внимавайте, какво си купувате. Често в магазинно приготвени кайми има много соя и сол. Аналогично за колбаси. Кренвиршите изключете, като източник на белтъчини.

Съветите на д-р Дюкан

* Никога не спазвайте диета, препоръчваща по-малко от 60 до 80 г чисти белтъчини. Освен ако не желаете да ограбите мускулите си, а кожата ви да увехне. Белтъчините позволяват да се отслабне без загуба на мускулна тъкан и без омекване на кожата. Белтъчините се усвояват трудно. За усвояването на 100 калории трапезна захар организмът ви изразходва само 7 калории. Усвояването на 100 калории масло или олио ви отнема 12 калории. А за да усвоите 100 калории чисти белтъчини, ще изразходвате цели 30 калории. Изберете сами!

* Пийте много вода. Водата пречиства организма и подобрява резултатите от диетата. Съчетанието от вода и чисти белтъчини оказва мощно въздействие върху целулита. Забравете какво са ви говорили бабите ви - пийте вода, докато се храните.

* Водата засища. Яжте от разрешените храни, колкото искате и толкова често, колкото ви се ще, и никога не прескачайте ядене. Мислете за това, което ядете - усещанията, предизвикани от храната, се улавят от центъра на засищането в мозъка. Яжте бавно - когато се храните бързо, намалявате количеството усещания, които стигат до мозъка ви.

* Яжте студени храни и пийте студени напитки винаги, когато е възможно. За да ги усвои, организмът трябва да ги затопли и следователно да изразходва калории. Обливайте се с хладка вода. Ако останете под душа две минути, организмът ви ще изгори 100 калории само за да затопли тялото ви, а това е калорийният еквивалент на 3 км ходене пеш.

* Откажете се от асансьора. Стойте прави колкото можете повече. Ходете целево - прибирайте се вкъщи пеш, ходете на пазар или на гости със собствените си крака.

Четирите етапа на протеиновата диета са замислени така, че да осигурят съответно

* първият УДАРЕН режим - светкавична и стимулираща загуба на тегло; средна продължителност - пет дни; отслабване - 5 килограма

* вторият СМЕСЕН режим- по-бавно, но неизменно намаляване на килограмите до постигане на желаното тегло; редуване на белтъчини и зеленчуци: средна продължителност - една седмица за сваляне на един килограм.

* третият ПРЕХОДЕН режим- запазване на новопридобитото тегло през период с продължителност, равна на 10 дни за всеки свален килограм;

* четвъртият - ОКОНЧАТЕЛНО СТАБИЛИЗРАНЕ на теглото чрез спазване на еднодневна диета веднъж седмично до края на живота.

Как действат белтъчините?
1. Чистотата на белтъчините намалява калорийният им принос.
2. Усвояването на белтъчините е придружено от висок разход на калории.
3. Чистите белтъчини намаляват апетита
4. Чистите белтъчини засилват съпротивителните сили на организма
5. Чистите белтъчини позволяват да се отслабне без загуба на мускулна тъкан и без омекване на кожата.

Ч И С Т И   П Р О Т Е И Н И - С П И С Ъ К

От следните категории храни можете да консумирате колкото желаете без никакви ограничения и колкото ви се прииска. Разрешено е и да ги смесвате.

Постни меса - телешкото, говеждо и конско
Говеждото-всички части,които се пекат във фурна или на грил, а именно- стекът,филето, ростбифът,забранени са рибицата и котлетите,които са прекалено тлъсти.
Телешко: позволени са шницелът и частите за печене:котлетите също могат да се консумират,след като се отстрани тлъстата им част.
Свинското и агнешкото са забранени през ударният период,,през който трябва да се приемат възможно най-чисти протеинови храни
Можете да приготвяте месата според вкуса си, но без масло,олио,сметана нито дори олекотена. Най-препоръчителното е печенето на скара, но тези меса могат да се пекат и във фурна и да се варят.
Каймата също може да се консумира, стига да е от чисто месо и мазнинноста и да не надвишава 10-15 %

Дреболии: От тази категория е разрешен черният дроб-телешки, говежди или птичи, както телешкият и агнешкият езици, които не са тлъсти. Колкото до говеждият език - консумирайте му само върха, който е най-постната част. Черният дроб е ценен с високото си съдържание на витамини, които са изключително полезни през период на отслабване ,но за съжаление е богат и на холестерол, поради което се изключва от менюто на предразположените към сърдечно-съдови заболявания.

Риби: За тази категория храни няма никакви ограничения. Всички риби са позволени, все едно дали постни или тлъсти, пушени или сушени, може и консервирани в собствен сос, без олио. Може да се сварат в бяло вино и подправки, да се опече във фолио, на скара...но без мазнина!

Морски дарове: всички ракообразни и всички миди (скариди,омари,рази,лангисти,лангустини,стриди,миди,рапани,охлюви)

Птиче месо : Всички птици са позволени, с изключение на птиците с плосък клюн - патицата и гъската, но при изричното условие да се консумират без кожата.

Постни шунки: Шунки със съдържание на мазнини м/у 2 и 4 %.
Традиционната шунка и джоланът не са разрешени, както и беконът, който е още по-тлъст.

Яйца те се консумират твърдо сварени или рохки, на очи,на омлет или бъркани в тефлонов тиган-без мазнина.

Обезмаслени млечни продукти (кисело мляко, извара и сирене)

ДОБАВКИТЕ
Обезмасленото мляко- прясно или на прах може да подобри вкуса или да посгъсти чая или кафето, както и да участва в приготвянето на сосове, кремове и др. подобни.
Захарта е забранена.
Оцетът,мащерката,копърът,лукът,магданозът и всички подправки са не само позволени, но и препоръчителни.
Лимонът може да се използва изстискан върху рибите и месата,но не и като лимонада.
Солта и горчицата са разрешени,но в умерени количества.Могат да се заместят с безсолна горчица и диетична сол.
Обикновеният кетчуп не е разрешен,но има диетичен- без сол и захар,който можете да употребявате в ограничени количества.
Олиото и зехтина не са позволени!

ЗАБРАНЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ
Забранени са нишестените зеленчуци: картофи, ориз, царевица, грах, бакла, леща, нахут. Без да забравяме авокадото, което много хора смятат за зеленчук, а то е плод и то много мазен. Артишокът също трябва да се избягва.
Важно: През смесената фаза на диетата не трябва да се добавя никакво олио/зехтин/ в салатите.ото по - чисти (с малко мазнини), толкова по - добре. Това са: меса, риба, яйца, млечни. Списъкът им е даден по - долу (ЧИСТИ ПРОТЕИНИ).
През това време можете да ядете телешко и птиче месо (без патици и гъски), яйца (не повече от 10 жълтъка седмично), всякаква риба и морски деликатеси, но без консерви със зехтин, обезмаслени млечни продукти с ниско съдържание на сол.

Продължителност: Между 2 и 10 дни, в зависимост от килограмите, които искате да свалите.
Колкото повече килограми, толкова повече дни - ако килограмите за сваляне са много (над 10 кг), тогава ударният режим е от 5 до 10 дни. Ако килограмите за сваляне са малко (4-5 кг), тогава ударният режим е от 2-3-5 дни.
Ако имате наднормено тегло ще имате нужда от повече „ударни“ дни, но максимум 10. В противен случай и 3 до 5 ще ви бъдат достатъчни, за да активирате изгарянето на мазнини.
Най-големият плюс на чистите белтъчини е, че дори при самото им усвояване организмът изгаря калории.

Резултат: При 5 дни ударен режим, възможно е да се стигне и до 5 кг.

РЕЦЕПТИ КЪМ ДИЕТАТА НА ДЮКАН

Овесени трици
        Те ще ви помогне да губите тегло. Техните добродетели са признати от много лекари.
Започнете с овесените трици още от първия ден на диетата.
Може да имате само едно меню дневно с овесени трици. То може да бъде солено или сладко в зависимост от това какво предпочитате.
Можете да опитате да ги приготвите по различни начини: фурна или микровълнова печка. Вие ще откриете свой собствен начин, които да Ви задоволи. Трябва да ядете по-малко сол, отколкото обикновено, тъй като солта задържа вода.

Носете минерална вода навсякъде с вас.
        Желателно е да приемате допълнително витамини, защото тялото ви не консумира зеленчуци
        Може да пиете и нискокалорични напитки.Такива са онези, които са с по-малко от 1 калория за 100 мл. (напр.пр. диетична кола и т.н...)
       Заредете хладилника си с протеинови храни, посочени по-горе, така че винаги да знаете че можете да разчитате на качествени храни за вас! Не се колебайте да си хапнете веднага, след като почувствате глад!
Препоръчително е, дори ако се чувствате добре, да направите изследване на кръвта, след известно време от стартиране на диетата, за да види дали всичко е наред.

САЛАТИ

Салата с риба тон
Продукти: 1 консерва риба тон в собствен сос, 1 домат, обезмаслена извара, копър, магаданоз, малко къри и черен пипер, малко лимонов сок
Приготвяне: Всичко това се разбъркава и става хубава салата.

Руска салата
Продукти: Фалшива млечна майонеза - 2 яйца, 100 мл прясно мляко, сол. Сгъстява се на котлона при енергично бъркане.
2 сварени моркова, три кисели краставички, едно сварено яйце, 150 г шунка - всичко нарязано на кубчета - и лимонов сок.
Би могло да не се слага морков, а краставичката да е само една - чудесна салата за протеиновите дни.

Селска салата
Продукти: 2 домата, 1 краставица, 1 твърдо сварено яйце, 5-6 с.л. кисело мляко, магданоз
Приготвяне: Всичко това се реже (освен яйцето, което се настъргва) и се омесва с киселото мляко.

Зелена салата с тиквички
Продукти: 1 тиквичка, 1 салата, маруля, сокът от 1/2 лимон, 3-4 с. л. кисело мляко 0,1 %, копър, чесън, четвърт краставица, парафиново олио
Приготвяне: Тиквичката се нарязва надлъжно на нетънки филийки и се запича на тефлон от двете страни до леко покафеняване. След това се нарязва на кубчета. Салатата се нарязва в купа. Прави се винегрет от: лимона, чесъна, копъра, парафина и краставицата (аз краставицата я рендосах на едно супер дребно ренде и ефектът беше като след пасиране, но ако нямате такова, всички продукти просто се пасират). Тиквичките се слагат при салатата, залива се всичко с винегрета и се сервира с киселото мляко.

СОСОВЕ

Сос равигот
Смесете едно намачкано твърдо яйце, 3 ситно нарязани корнишона, 1 малка глава настърган лук и една китка магданоз и мащерка с 200 гр. нискомаслено кисело мляко, 1/2 ч.л. горчица и сол. Сервира се с риба, твърдо сварени яйца, меса и зеленчуци.

Сос тартар
Забърквате 75 гр. диетична майонеза със ситно нарязани 10 гр.лук, 1 корнишон и крехки листенца магданоз. Поръсете с черен пипер. Подходящ е за студена риба, стек, език, шунка.

СУПИ

Зеленчукова супа
Продукти: коприва, спанак, праз лук, щафел
Приготвяне: Попарва се копривата с гореща вода и после се нарязва на дребно. В тавичка се слага малко вода (вместо олио) и се задушава първо лука, а после копривата и др. зелени съставки. Като се задушат хубаво се прехвърля сместа в тенджерка, прибавя се малко топено сирене (нискомаслено, Ескуиза 0,2% или някакво друго - 1-2 суп.лъжички за овкусяване, малко сол чубрица и доливане с вода. Оставя се да поври 10-15 минутки. Маха се от огъня и се застройва с 1 яйце и малко кисело мляко. Същото може да го запечете в тавичка и преди да го извадите да чукнете по едно яйце за всяка порция.

ОСНОВНИ ЯСТИЯ

Стек тартар
Вземете 200 гр. млян стек и го размесете с всички съставки на соса тартар, докато получите хомогенна смес. За любителите на сурово месо.

Задушен зелен боб с пиле
Продукти: 1 пакет замразен зелен боб, 1 глава лук, 1 домат, пилешко месо, колкото желаете
Приготвяне: Сложете в тенджера зеления боб, добавете нарязаната глава лук и настъргания домат. Сложете малко черен пипер, магданоз. Добавете и пилешкото месо, като предварително го сварете. Залейте с бульона от варенето, разбъркайте и поставете на котлона. Първо на силен, а след като заври на по-слаб огън. Няколко пъти разбъркайте и след около 30-40 минути е готово.

Телешко фрикасе
Вземете 1/2 кг. постно телешко, нарязвате го на парчета и го сварявате. Кипвате една голяма чаша нискомаслено прясно мляко, към което сте прибавили нарязана на ситно мащерка. Посолявате и поръсвате с черен пипер.Оставяте да изстине и изсипвате млякото върху 3 разбити жълтъка. Разбърквате добре и заливате телешкото със соса. Затопляте, без да варите.

Бъркани яйца (П)
Продукти: 3 яйца, 3 с.л. Ескуиза Cottаgе cheese (4.5%) (ако ви се струва % много, използвайте обикновена извара), 2/3 парчета телешка шунка, 2/3 с.л. прясно обезмаслено мляко.
Приготвяне: Всичко се разбърква и изпича на тефлонов тиган, като се разбърква от време на време.

Тиквени лодки
Продукти: тиквички, кайма, подправки, яйца, обезмаслено кисело мляко
Приготвяне: Разрязваме тиквичката напречно, издълбава се, да стане лодка. Издълбаното съдържание се смесва с кайма, слагат се подправки. С така получената смес се напълват лодките, отгоре се заливат с разбито яйце и обезмаслено кисело мляко. Пече се във фурна.

Мусака от тиквички
Продукти: 1 тиквичка, 1 яйце, кисело мляко 0.1%, копър, чесън
Приготвяне: 1 средно голяма тиквичка се нарязва и се поставя в тефлонова тава, запича се малко във фурна и отгоре се залива със смес приготвена от 1 яйце, кисело мляко 0.1%, копър и чесън. Пече се докато се получи златиста коричка.

Говежди език със сос равигот
Отстранете тлъстината от езика и го поставете в литър и половина вода с мащерка,дафинов лист и една глава лук. Посолете и поръсете с черен пипер. Варете 1,15 ч. и поднесете езика, след като изстине, нарязан на филийки със сос равигот и корнишони. Консумирайте само предната част на езика-колкото по-близо до върха, толкова по-постен е той.

Заек с горчица
Намажете с горчица една заешка задница, поръсете с мащерка и увийте във фолио. Сложете заека в нагорещена фурна и печете 1 час. След това го извадете от фолиото. Смесете 1 с.л. парафиново масло със 100 гр. нискомаслено кисело мляко, добавете сол и черен пипер и разбийте хубаво сместа. След това залейте с този сос заека. Затоплете ястието във фурната и го поднесете с кръгчета корнишони.

Пълнени чушки с шунка.
Зелени чушки се почистват. Прави се плънка от 500 гр. извара, 3 яйца, и 300 гр. пуешка шунка, нарязана на ситно. Овкусява се с естрагон, чили и сол.
Пълнят се чушките и се пекат 40 мин. на 200 градуса.

Миди с лук
Продукти: 1пакетче миди, 1лук, оцет, сол
Приговяне: Всичко се смесва и се консумира.

Рецепта Русалка
Продукти: яйца, извара, прясно мляко, магданоз, сладък червен пипер, сол
Приготвяне: Свареното яйце се обелва и се разрязва на две половинки. Изважда се жълтъкът. Изварата се разбива с млякото. Прибавят се пасираният жълтък, сладкият червен пипер и солта. С тази смес се пълнят половинките на яйцето. Отгоре се украсява с магданоза. Преди поднасянето пълнените яйца могат да се подредят върху листа от зелена салата.
Сьомга с прясно мляко
Продукти: котлет сьомга, пикантина ръсеница, девисил, 300 гр прясно мляко 0,1%
Приготвяне: Слага се в тавичка във фурната и се пече.Пилешки пържоли “Фантазия”
Продукти: пилешки пържоли, рулца от раци (5-6 бр.), 1 глава лук, 200 гр. извара, 250 гр. кисело мляко 0,1 %, 1 яйце, Пикантина
За смесения етап може кисели краставички и гъби.
Приготвяне: В йенско стъкло се редят 1 ред пържоли, върху него 1 ред лук (за смесения период може по обилно, но за периода ни чистите протеини - малко, само за вкус), 1 ред рулца от раци (нарязани на дълго), и се залива с разбитата с кисело мляко (200 гр.) извара. После се редят отново в същата последователност още по един ред. За смесения период може да се сложат и по един ред кисели краставички и гъби. Заливам с малко вода, в която е разтворена Пикантината. Пече се около час. Накрая се залива с разбитото с останалите 50 гр. кисело мляко яйце и се запича около 10 мин. още.

Пилешки шницели
Продукти: 0.5 кг пилешко филе, половин глава лук , може и зелен, 2 яйца, черен пипер, лют едросмлян червен пипер, сол, много магданоз
Приговяне: Смлете месото в блендер заедно с лука и после объркайте с останалите съставки (получава се немного гъста каша). Пече се задължително в тефлонов тиган , който само в началото подмазвате с няколко капки олио. Сипват се по две супени лъжици от сместа и се оформя шницел. Не трябва да е много голям , за да се обръща по-лесно. Не залепват и не се разпадат. Не се печа на най- високата котлонна степен, за да не прегарят бързо по повърхността.

Пълнени яйца
Сваряват се 5 яйца, обелват се и се разрязват на половинки. Вадят се жълтъците и се слагат в купа. Към тях се добавят 2 кисели краставички, 3 супени лъжици кисело мляко, черен пипер, червен пипер и чесън на прах на вкус.
Могат да се правят всякакви вариации на рецептата с гъби, печени чушки, карфиол, броколи, зелен фасул, магданоз, копър, лук, различни подправки.

Пълнени яйца с извара
Продукти: Яйца, извара, прясно мляко, магданоз, сладък червен пипер за подправка, сол 0,5 г.
Приготвяне: Свареното яйце се обелва и се разрязва на две половинки. Изважда се жълтъкът. Пасираната извара се разбива с млякото. Прибавят се пасираният жълтък, сладкият червен пипер и солта. С тази смес се пълнят половинките на яйцето. Отгоре се украсява с магданоза. Преди поднасянето пълнените яйца могат да се подредят върху листа от зелена салата.

Хляб от трици
В купа се изсипват 200 г овесени трици, 1 ч.ч. кисело мляко, сол на вкус и 1/2 ч.л. сода. Изсипва се в намазнена тавичка на тънък слой и се пече на умерена фурна.

Риба "Айя"
0,5 кг филе от риба се овалва в следната смес: 3 яйца се разбиват добре, към тях се добавят 2 с.л. овесени или пшенични трици, магданоз, черен пипер. Пече се в силно загрята фурна върху готварска хартия.

Пилешка супа
Сварява се около 250 гр филе от пиле предварително нарязано на малки парченца в около 1,5л подсолена вода.. Пяната се обира. Пасират се 10 - 20 гр лук, една - две скилидки чесън, малко копър , едно яйце и с това се застройва супичката. Прибавя се нарязан магданоз , лют и черен пипер.Сервира се с лъжица кисело мляко.

Сос винегрет със зеленчуков бульон
Разтворете в 2 с. л. топла вода 1 кубче зеленчуков бульон, после прибавете 1 равна ч. л. царевично нишесте, 2 с. л. оцет и 1 с. л. горчица.

Пуешки рулца
Продукти: пуешко филе "майстор Цветко" до 0.3%, извара обезмаслена, кисела краставичка, мъничко ситно нарязан червен салатен лук (може и без него), риба тон (собствен сос), подправки според вкуса ви
Приготвяне: Приготвя се смес от тези продукти, съотношението е въпрос на вкус, и се намазват пуешките филенца. Навиват се на рулце. Не се соли, защото филето е овкусено. Много са подходящи да се хапват на работа, а също и увити поотделно във фолио издържат дълго в хладилника.

Редено пилешко филе
Продукти: Пилешки филенца (не цели гърди), тиквички, кисели краставички (домашни, без захар), гъби, броколи, Ескуиза 0,2 % (извара - за тези, които я предпочитат), подправки според вкуса на готвача, кисело мляко и яйце за застройка.
Приготвяне: Начукват се филетата с чук за пържоли. Нарязват се тиквичките по дължина и се запичат на скара или тефлонов тиган. Нарязват се гъбите на ленти. Накъсват се броколите на малки розички и се сваряват около десетина минути.
В тава или гювеч се разтила ред филе по цялото дъно, наръсва се с подправки, намазва се с ескуиза и се нареждат тиквичките. Отново подправки, филе, подправки, ескуиза и гъбите. Следващият ред - подправки, филе, подправки, ескуиза, киселите краставички и броколите. Завършва се с филе.
Пече се на умерена фурна. Застройката е по желание. Без нея най-горният ред филе става малко по-сух от печенето. Зеленчуците си пускат вода, но за всеки случай може да сложите мъничко. Отстрани погледнато прилича на солена торта.

Телешки пържоли
Продукти: 4 обезкостени телешки пържоли, 1 ч.ч. бяло вино, 2-3 скилидки чесън, счукан, 2 суп. лъж. вода, няколко капки соев сос (за вкус).
Приговяне: Начукват се добре пържолите и се мариноват в марината от соев сос, вино и чесън. Престояват поне 1 час в хладилника. След, което се отцеждат добре и се пекът на скара. Към марината се прибавя и водата и се заливат вече опечените пържоли, слагат се да заврат на тих огън, врат около 5 минути.
Сервират се със задушени зеленчуци - това за смесения период. 

ДЕСЕРТИ

Най-известните десерти:

Дюкански шоколад
Продукти: 2 жълтъка, 2 с.л. какао, 1-2 с.л. подсладител
Приготвяне: Всичко се разбърква добре и се разстила върху алуминиево фолио. Загъва се и внимателно и се притиска да стане на тънък слой. Слага се в замразителя за 2-3 часа. Може да използва нарязано на парченца към сместта за сладки (сладки със шоколадови парченца)

Бърз кекс
Продукти: 2 яйца (цели), 3 с.л. кисело млеко разбъркано с 1 бакпулвер, 3 с.л овесени трици, какао нискомаслено, течен подсладител
Приготвяне: Всичко се разбърква и се пече за 8 мин. на микровълновата.

Млечен сладолед
Продукти: 600 мл 0.1 % прясно мляко, 3 яйца, 2 ч.л. течен подсладител (може и 15-тина хапчета Xyksol), 2 бр ванилии
Приготвяне: Млякото се загрява на водна баня . Яйцата се разбиват с миксер и в тях се сипва на тънка струйка около една трета от горещото мляко, като разбиването продължава. Сместа се връща при другото мляко и се довежда почти до кипене, след което се отстранява от огъня. Добавят се подсладителя и ванилията . Разсипва се в пластмасови купички и се оставя във фризера да замръзне. На вкус е истински сладолед . Поради количеството прясно мляко - се хапва за 3 дни
Дюканско кексче
Продукти: 2бр. яйца, малко ситно нарязана шунка, 2с.л. кисело мляко 1%, обезмаслено сирене, овесени трици на око
Приготвяне: Всичко се разбърква и се оставят триците да набъбнат малко, след това се поставят във формички, печат се в загрята фурна на 200гр, скарата най отдолу.

Баница
Продукти: 200 гр. овесени трици, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 2 яйца, 200 гр извара
Приготвяне: Всичко се обърква и се пече на 180 градуса.

Парфе
Продукти: 200гр. Exquisa 0.2%, 1.5 кисело мляко 0.1%, 2 пак. Ванилия, 2 желатина, няколко капки лимон, подсладител на вкус (около 2 ч.л.)
Приготвяне: Всичко се разбърква добре, след това се добавя желатина и се оставя в хладилника за няколко часа. За трета фаза може да се добави един плод
Кекс в микровълнова
Продукти: 1 с. л. пшенични трици, 2 с. л. овесени трици, 2 яйца, 2 с. л. кисело мляко, 1/2 пакетче бакпулвер, 1 с. л. течен подсладител, малко канела, може вместо това ванилия
Приготвяне: Разбива се добре, може с пасатор или с вилица. Слага се в купа, подходяща за микровълнова печка. Имайте предвид, че се надига, т. е. купата да е по-висока. Пече се 5 мин. на максимална мощност.
Важно е да се сложи да се пече веднага, щом се разбърка, иначе жълтъците “падат” на дъното.
Дозата е 1 брой на човек за ден, поема се пълното количество трици за деня, по възможност да се хапва до обед.

Палачинки от трици
Смесвате 2 с.л. овесени трици със същото количество пшеничени трици. Прибавяте 1 яйце или един белтък,в зависимост от това колко сте гладни и 1 с.л. извара с 0% масленост. Посолявате или подсладявате на вкус. Разбивате добре и изпичате -
по 1 мин от всяка страна в тефлонов тиган, в който сте капнали 2 капки олио. Триците, заедно с яйцето и изварата, произвеждат мощен засищащ ефект,който в комбинация със способността им да "крадат" калории, ги превръща в истинска храна за отслабване.

Шоколадов крем
Продукти: 400 мл. прясно обезмаслено мляко, 2 с.л. какао, 2 яйца, подсадител на вкус (около 3 с.л.)
Приготвяне: Фурната на 180 градуса. Млякото се загрява с какаото в съд на кутлона. В това време се бият яйцата с подсладителя. Когато млякото е топло се изсипва внимателно върху яйцата, като непрекъснато се бърка. Когато сместта е хомогенна се изсипва в купички и се пече на водна баня около 20-25 мин.

Чийзкейк
Продукти: 250 гр. извара (1 пакет "Мероне"), 2 яйца, 3 с.л. кисело мляко, 1/2 бакпулвер, 3 с.л. царевично брашно, 1 ч.л подсладител,
по желание може да се добави и 1 с.л. какао
Приготвяне: Бакпулверът се разтваря предварително в киселото мляко, добавят се останалите съставки и се разбърква добре с миксер. Сместа се изсипва в тефлонова тавичка и се пече на 170 градуса около 25-30 минути. Сервира се охладен и украсен по ваш вкус.

Сладкиш тип "Тирамису"
Продукти: За блата - 4 яйца + 3суп.л.трици + 0,300г. обезмаслена извара + 1/2 коф. кис.мляко-0,1% + 1 пак. Желатин "Йоткер" + подсладител + 1 ч.л. нес кафе + 1ч.л. канела (може какао-натурално)
Приготвяне: Разделете 3 яйца - белтъци от жълтъци. При жълтъците сложете 1 цяло яйце и разбийте с миксера леко, добавете подсладителя, триците, 2 суп.л. от изварата, 2 с.л. от кис. мляко и 1/2 пак. бакплувер. Сложете в тортена форма, без да мажете дъното /моята е 26см. - може и по малка/. Пече се в загрята фурна до 180 градуса за около 8-10 мин. Извадете го, докато изстине, разбийте крема: Белтъците на сняг с подсладител мъничко, добавете изварата, кис. мляко и желатина /накиснат и разтворен в микровълновата за секунди/ и накрая нес кафето разтворено в няколко капки вода и го излейте в сместа. Объркайте и изсипете върху блата. Сложете във фризера за 30 мин. и още 30мин. в хладилника. Отгоре го наръсете с канела.

Дребни сладки
Продукти: 3 белтъка, 3 с.л. овесени трици, 3 с.л. овесени трици, 2-3 капки оцет, 1 с.л. смляно ленено семе, ванилия, 2-3 с.л. течен подсладител
Приготвяне: Всичко се бърка с миксер до получаването на гъст сняг. Добавят се течния подсладител, овесените трици (от ситните - може да се смелят допълнително с кафемелачка), смляното ленено семе (по желание), и се разбърква внимателно с лъжица да не спадне белтъка. В тава се слага хартия за печене и с лъжици се слага от сместа. Пече се на слаб огън в предварително загрята фурна. Хубаво е да се разстелат максимално, за да станат хрупкави.

Палачинки - за 4 броя, малки
Продукти: 1 яйце, 150-180 гр кис.мляко, 0,5 кафена лъжичка сода, 20гр трици
Приготвяне: Всичко (без триците) се разбива добре. Добавят се триците, престоява 5 минути, докато малко набъбнат триците. Пържи без мазнина в тефлонов тиган по 1-2 минути от всяка страна. Получават се 4 съвсем истински на вид палачинки, които могат да се навиват и сгъват, без да се разкъсват, удобни са за обръщане, защото идеално се отлепят от тигана.

Кремче фалшив Данет - доза за 5 купички
Продукти: 3 яйца, 750мл прясно мляко, 2 флакончета есенция ванилия на др Йоткер, 5-6 ч.л. подсладител
Приготвяне: Разбърквате яйцата с подсладителя и

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft