Авангардна теория днес потвърди откритието на китайски медици от Академията на науките в Пекин, че ракъ т се причинява от повишената киселинност в организма. Балансирането й в стойности Ph-7.0-7.2 предпазва от онкоболести и спира ускорения процес на стареене.
Началното покачване на Ph e може да доведе до кристализиране на солите в урината и до образуване на пясък и камъни, в бъбреците и пикочния мехур.
Защо имаме проблеми с киселинността?
Честата употреба на кафе, алкохол, месо и колбаси повишава киселинността.
Човешкото тяло е интелигентна система и като прекаляваме с тези храни и напитки, той търси начин да неутрализира киселинността им и му трябват алкални храни и води. Но тук изниква нов проблем, който е характерен за последните десетилетия.
Микроелементите в земеделските земи постепенно се изчерпват, културите, отглеждани върху тези земи, съдържат все по-малко необходими хранителни вещества. За да бъде здраво, човешкото тяло е необходимо да получава 90 различни хранителни вещества.
Като цяло, ако телесните течности са киселинни, те търсят алкални минерали, с които да реагират, като Натрий, Цинк, Желязо и Калций.
Особено полезен е последният минерал – калцият. Той се набавя в големи дози от вече доста забравени храни като домашна извара, хрущяли, бульон от пача, казва известната руска лекарка д-р Фарида Бикбаева.
Чрез калция клетките добиват повече енергия за контракциите си, с които изхвърлят токсините. Дефицитът му предизвиква затлачване на клетките с токсини, постоянно повишена киселинност в организма, която е идеална среда за възникване на ракови клетки, твърдят китайски учени.
В своя научен труд “Обратимост на стареенето”, д-р Санг Уонг през 1990 г. очертава важността на равновесието на рН за поддържане на здравето.
“Така рН на слюнката съответства на извънклетъчната течност... Хартиения тест за рН, направен със слюнка, е най-последователният и най-категоричният физически знак за синдрома на липсващ йонен калций... рН на слюнката на здрав човек, на когото не му липсва йонен Калций, е леко алкална, между 7.5 и 7.1. Слюнката с рН от 6.5 (леко киселинна) до 4.5 (силно киселинна) показва състояния съответно на слаба до силна липса.
Повечето деца са тъмносини, т.е. с рН от 7.5. Повече от половината възрастни са зелено-жълти – рН 6.5 или по-ниска, което отразява липсата на калций поради стареене и грешки в начина на живот. Пациентите с рак обикновено са яркожълти, т.е. с рН 4.5, особено когато са в последна фаза.
Въпросът не е просто да спрем да пием кафе или алкохол – особено вино и бира, а да търсим начин да ги неутрализираме, като ограничаваме количеството им и поемаме и алкални храни и води за баланс. Леко алкалните минерални води като горнобанската, хисарската и банкянската и др. са добър помощник.
Приемането на йонен калций като хранителна добавка също помага, но за немалко български лекари „хранителна добавка“ все още е мръсна дума, защото са се опарили от всевъзможни фалшификати на нашия пазар.
Диетите, богати на белтъчини, мазнини и въглехидрати и едновременно бедни на зеленчуци и сурови храни, претоварват храносмилателните механизми. Това възпрепятства правилното храносмилане и претоварва имунната система с ненапълно разградени макромолекули и токсини. Храносмилателните разстройства на свой ред се утежняват от високото съдържание на пестипестициди и стимулиращи храни, използвани много често в западните диети.