Естествени пробиотици, които се по-силни от изкуствените и спасяват от храносмилателни проблеми

вход през zajenata.bg
За Жената
Естествени пробиотици, които се по-силни от изкуствените и спасяват от храносмилателни проблеми
23851
Естествени пробиотици, които се по-силни от изкуствените и спасяват от храносмилателни проблеми

Естествени пробиотици, които се по-силни от изкуствените и спасяват от храносмилателни проблеми

Пробиотици за червата

Голям брой полезни бактерии и гъбички живеят в човешкия стомашно-чревен тракт. Те подпомагат храносмилането и предотвратяват патогенния ефект на вредните бактерии върху тялото. 

Говорим за пробиотиците.

Можете да поддържате здрава микрофлора в стомашно-чревния тракт, като приемате специални биологично активни добавки (БАА) с пробиотици, закупени в аптеката без лекарско предписание. На практика са навсякъде.

Но таблетките не са единственият начин да включите пробиотиците в диетата. Обогатяване на полезна микрофлора червата чрез използване на пресни и ферментирали храни, съдържащи пробиотици и пребиотици храни, олигозахариди, които са необходими за развитието на пробиотици.

10 продукта, които работят като пробиотици

 

Киселото мляко съдържа милиарди пробиотици

Киселото мляко е един от най-известните хранителни източници на пробиотици. Но то е полезно и по много други причини. Съдържа голямо количество калций, протеин, калий.

В зависимост от вида, в киселото мляко има от 90 милиарда до 150 милиарда CFU (единици, образуващи колонии) пробиотици на грам.

 

Киселото зеле със своите трилиони лактобацили

Кисело зеле - отличен източник на пробиотици, фибри, манган, калий, желязо, калций и витамин С. От друга страна, има много натрий - така че ако сте на диета без сол, това може да не е най-добрият избор.

Като  източник на пробиотици, концентрацията на лактобацили в киселото зеле може да надхвърли 1 трилион CFU на грам.

 

Соева паста, богата на пробиотици

Mисo е макаронено изделие, произведено от ферментирала соя и се използва при готвене на японски и азиатски ястия. Соевата мисо паста е богата на желязо, съдържа голям брой витамини B, както и натрий, които трябва да бъдат взети под внимание от онези, които ограничават употребата на сол.

В резултат на процеса на ферментация, се образува микрофлора, богата на полезни бактерии, или най-малко 100 милиарда колонии пробиотици на грам.

 

Кефир - прост начин за обогатяване на здравословната микрофлора

Кефирът обикновено се приготвя чрез ферментиране на краве мляко. Прилича на кисело мляко. Той съдържа приблизително същото количество протеини и калций. Кефирът също може да бъде произведен от мляко от овце и кози. Често се рекламира като по-полезен продукт в сравнение с киселото мляко.

Най-качествените кефири съдържат най-малко 70 милиарда колонии лактобацили на грам.

 

Чаена гъба (комбуча) е естествен пробиотик, първоначално от Китай

Чаената гъба е подсладен ферментирал черен чай, съдържащ дрожди и бактерии. Този ферментирал чай идва при нас от Китай. Има леко кисел вкус, но много го харесват. Ферментацията се дължи на високото съдържание на захар, което води до образуването на желатиноподобен слой.

Комбучата съдържа около 10 милиарда колонии на грам пробиотици. Въпреки всичките си лечебни свойства, чаената гъба има някои противопоказания. Например, не се препоръчва да се използва от хора с различни гъбични заболявания, диабет, проблеми със стомашно-чревния тракт.

 

Артишок като пробиотик

Артишокът не принадлежи към броя продукти, съдържащи пробиотици, но той допринася за техния растеж. Артишокът съдържа фрукто-олигозахариди, които са храна за пробиотиците. Той също е богат на магнезий, калий, манган, витамин С.

В съцветията артишок, се съдържат голям брой диетични фибри, толкова ценно вещество, колкото цинарин. Той има изразен холеретичен ефект, а също премахва холестерола от тялото.

 

Бананите стимулират храносмилането

Бананите са богати на пребиотични хранителни съставки, съдържат пектин и устойчиво нишесте, които спомагат за храносмилането. В допълнение, бананите са склад на макро- и микроелементи (мед, магнезий, калий, желязо, цинк, фосфор), витамин С и витамин В.

Бананите имат сравнително нисък гликемичен индекс и не съдържат мазнини. Също така те са относително нискокалорични. Един банан е само 100 калории и високо енергиен продукт. С повишено внимание, се препоръчва да се ядат банани за хора с диабет, тъй като съдържащите се в тях въглехидрати бързо влизат в кръвта.

 

Аспержите стимулират растежа на микрофлората

Аспержите са богати на диетични фибри, включително пребиотични хранителни компоненти, които допринасят за растежа на полезната микрофлора. Това е нискокалоричен продукт, но съдържа почти всички известни ни витамини и минерали. При консумацията на аспержи урината придобива специфична миризма, която й дава сярно съединение на меркаптан.

Естествено, това е далеч от пълния списък на продуктите, съдържащи пробиотици и пребиотици в състава си. Всички от тях са лесно достъпни, някои от тях могат да бъдат закупени в магазина, докато други се приготвят, или се развиват сами. И въпреки че между учените продължава спор относно терапевтичния ефект на пробиотиците, никой не може да отрече благотворното им въздействие върху човешкото тяло.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft