Ето кои колбаси и дъвки причиняват рак, заради Е-тата

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Ето кои колбаси и дъвки причиняват рак, заради Е-тата
54044
Източник: Всеки ден
Ето кои колбаси и дъвки причиняват рак, заради Е-тата

Повечето от разрешените Е-та в храните увреждат ДНК -то ни. Оттам може да тръгнат злокачествени промени в клетките и човек да се разболее от рак , съобщава „Телеграф“.

Това доказва изследване на български учени.Особено вредна е една съставка в саламите, която в някои случаи е била 1000 пъти над безопасната норма. Изследването било направено върху клетъчни култури в лабораторията на молекулярна генетика към един от институтите на БАН. То е извършено от екипа на доц. Георги Милошев.

6 Е-та увреждат ДНК-то и са опасни, дори да са в допустимите от ЕС количества. Въпросните добавки могат да скъсат спиралата на ДНК на човек, клетките да мутират и той да се разболее от рак. 

Такъв консервант е Е250 – натриев нитрит, който се употребява в консервирано месо, в дълготрайните салами. Неговите стойности би трябвало да бъдат средно между 10 и 100 пъти под допустимите от ЕС, за да са безопасни. „Но ние намерихме продукти с 1000 пъти по-големи стойности, а те увреждат ДНК-то“, обясни доц. Милошев. 

Опасни са също оцветителите – Е132, който дава виолетов цвят, Е127 – оцветява в червено, и Е143 – зелено. Те присъстват в ярко привличащите разноцветни дъвки, бонбони, торти, сладкиши, които децата ядат в големи количества. Със соковете също поглъщаме опасната боя.

Разрушител на ДНК-то е и кофеинът, който присъства над нормата в енергийните напитки и те стават вредни. *?>R{

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft