Жътварска яхния със свинско

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Ястия с месо
Жътварска яхния със свинско
Жътварска яхния със свинско
admin
Добавена от: admin
16216
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

1,5 кг. крехко свинско за готвене (без кост), нарязано на кубчета

3 - 4 картофа, обелени и нарязани

3 големи моркова, почистени и нарязани на големи парчета

2-3 глави кромид лук, обелени и нарязани на половини

3-4 скилидки чесън, смлени

2 стръка целина

6-8 стръка прясна мащерка

3-4 стръка пресен розмарин

1 малка връзка пресен магданоз

2 с.л. доматено пюре

2 ч.л. сос Уорчестър (или някакъв пикантен доматен сос)

340-400 гр. тъмна бира

брашно

сол и черен пипер

6 чаши телешки бульон (може и от кубче)

1/2 чаша пшеница или булгур, сварени в 1 1/2 чаши вода или пилешки бульон

4 с.л. нишесте

пресен магданоз за поръсване

Подсушете месото много добре. Нарежете го на кубчета и ги натъркайте със сол и черен пипер. Оваляйте ги в брашно.

Нарежете лука и морковите по указания начин. Измийте праза и го нарежете на ситно.

Вържете мащерката, розмарина и магданоза с памучен конец на китка.

В съд с дебело дъно (подходящ за фурна) загрейте малко зехтин. Пуснете вътре месото и го гответе, без да бъркате, за около 3-4 минути от всяка страна, докато добие златисто-кафяв цвят. Гответе го на порции, за да се запържи равномерно. Изведете свинското и оставете настрана.

Прибавете в останалата от месото мазнина лука с разреза надолу и го запържете, докато леко покафенее (за 2-3 минути). Извадете го настрана. Повторете същото с морковите, а накрая – с чесъна (като вадите всички запржени зеленчуци в отделен съд). Ако има останала мазнина в тигана, внимателно я отстранете. Увеличете котлона, прибавете бирата и с шпатула или дървена бъркалка оберете загорелите остатъци от месото по дъното на тигана. Разбъркайте добре. Намалете котлона. Прибавете доматеното пюре и соса и бъркайте, докато се смесят. След това върнете в съда лука, месото и морковите; прибавете телешкия бульон, стръковете целина (цели) и връзката подправки.

Оставете яхнията да заври под капак, след това намалете огъня максимално, така че ястието просто да къкри. Гответе го на много бавен огън за около 3 часа.

Опитайте соса на вкус и добавете сол, ако е необходимо.

Размийте 4 с.л. нишесте в малко вода, така че да стане гладка кашица. Много бавно при непрекъснато бъркане добавете половината в яхнията. Изчакайте минута-две, за да се сгъсти сосът. Прибавете сварената и отцедена пшеница и изчакайте още няколко минути, за да видите колко ще се сгъсти ястието. Ако е необходимо, добавете и останалото нишесте. Към края на готвенето извадете целите парчета целина и лук, или ако желаете – пасирайте ги и добавете към яхнията.

Поднесете ястието с нарязан пресен магданоз.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft