Затворен пай със спанак и тесто, меко като душица

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Затворен пай със спанак и тесто, меко като душица
Затворен пай със спанак и тесто, меко като душица
admin
Добавена от: admin
5467
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

500 гр. пшеничено брашно
50 мл олио
250 мл кисело мляко
1/2 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка суха мая
1 чаена лъжичка захар
Плънка:
500 гр. спанак
2-3 стръка пресен лук или един стрък праз
2 яйца
200 гр. сирене или извара
малко олио за намазване и пържене, и малко сусам

1. Спанакът се измива хубаво, нарязва се и се задушава в тиган с малко вода. 
Същата процедура се повтаря още веднъж, като водата, която ще пусне спанакът, се прецежда. В тигана със спанака се слага нарязаният лук (може и праз) и заедно се запържват с малко олио. Цялата смес се пържи около пет минути, след което се дръпва настрана и се добавят натрошеното сирене и яйцата. 
Сместа за плънката е готова. 
2. Брашното се пресява, в средата му се оформя кладенче, а по краищата му се поръсва солта. В кладенчето се слагат маята, олиото, захарта и с киселото мляко (предварително леко загрято) се замесва тесто. 
Тестото се оставя да втасва около един час. 
3. Втасалото тесто се прехвърля върху набрашнен плот и се разточва кора с размер малко по-голям от тавата, в която ще печем пая (подходяща е тава с диаметър 26 см). Преди да се сложи кората в тавата, тя се намазва с олио със силиконова четка. 
Върху средата на кората се разпределя плънката и краищата на тестото се прегъват навътре, за да затворят плънката, така че да остане само малък отвор в средата. 
Паят се намазва се с разбит с малко олио жълтък и се поръсва със сусам или лен. 
Фурната се включва да се загрява, докато паят втаса още малко, след което се пече на 200 градуса половин час, или докато получи красив златист цвят. 


Забележка:
Тази пай може да се приготви с различни плънки - според наличните продукти. 
Тестото е меко като душичка, много лесно се работи с него, така че паят е подходящ дори за неопитните кулинари. 
След като го извадим от фурната, покриваме пая с чиста кърпа и го оставяме да се охлади и задуши. 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft