Защо са полезни броколите?

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Защо са полезни броколите?
34742
Защо са полезни броколите?

Изследвания на Мичиганския университет, показват, че броколите съдържат вещества, които унищожават раковите клетки и могат да попречат на развитието тумор на млечната жлеза .

Специалистите са категорични, че този ефект се дължи на веществото сулфорафан. То има свойството да унищожава раковите клетки, без да им дава възможност да се делят неконтролируемо и увреждат здравите клетки и тъкани.

полезните свойства на броколите

Влиянието на сулфорафан е тествано върху пациентки, страдащи от рак на гърдата .

Получените резултати показват намаляване на броя на раковите стволови клетки, ограничаване на нарастването на новообразуванието в млечната жлеза, а в някои случаи дори се наблюдава регресия на тумора .

Според научния екип, екстрактът от броколи или сулфарафанът биха могли да се изпозват в бъдеще за превенцията и лечението на злокачествени заболявания .

Освен това броколите съдържат и други вещества с противотуморно действие. В тях се намира два пъти повече витамин С от портокала, чийто протективен ефект срещу свободните радикали е известен. Когато количеството на свободните радикали се намали, се ограничава и негативното им влияние върху клетките и израждането им в ракови.

Броколите съдържат още калий, необходим за водно-електролитния баланс и селен – минерал, с доказано противотуморно действие.

Богати са и на калций. Специфичното при консумацията им е, че минералът е по-усвоим от броколите, отколкото от киселото мляко.

Зеленчукът е с високо съдържание на фибри, което улеснява стомашно-чревната перисталтика .

Броколите са идеална храна за хора, които спазват диета. Те са нискокалорични и за разлика от зелето не подуват стомаха.

В сравнение с пресните, пакетираните, замразени броколи са с по-ниско съдържание на хранителни вещества . Цветчетата на броколите са по-богати на бета-каротин от стеблата им. Обикновено производителите отделят голяма част от стеблата на броколите преди пакетирането им, затова замразените броколи съдържат с около 35% по-малко бета-каротин, два пъти повече натрий, два пъти по-малко калций и съвсем малко желязо, рибофлавин и витамин С, отколкото пресните броколи.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft