Защо целият свят полудя по този лунен кейк и как всъщност се прави (снимки)

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Защо целият свят полудя по този лунен кейк и как всъщност се прави (снимки)
Защо целият свят полудя по този лунен кейк и как всъщност се прави (снимки)
37528
Защо целият свят полудя по този лунен кейк и как всъщност се прави (снимки)
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Рецепта за Лунен сладкиш

Лунният сладкиш (mooncake) е традиционен китайски тестен сладкиш, но днес е един от най-популярните в целия свят. Китайците имат обичай да го ядат, когато празнуват Празника на пълната Луна.

Този сладкиш символизира обединението на рода, тъй като произнасянето на думата "кръгово" звучи точно като думата обединение.

Също така, лунният сладкиш е важен подарък за приятелите. В началото са го приготвяли у дома. През миналия век са били създадени работилници за лунни сладкиши, така че днес има доста различни варианти и се правят с множество красиви рисунки върху тях.


Традиционният Лунен сладкиш е кръгъл, с диаметър 10 см и дебелина 3-4 см. Обикновено се сервира при пиене на чай.

Повечето такива сладкиши се състоят от тънки тестени кори , между които има сладка гъста плънка, а в средата може да има едно или повече яйца, като символ на пълнолунието. Рядко се приготвя на пара или пържен.

Традиционните китайски сладкиши имат печат на повърхността с китайски йероглифи, които означават хармония или дълголетие, или пък снимка на животно. Сладкарите обикновено поставят на сладкишите своето лого. Като допълнителна декорация могат да бъдат открити печати на мечка, цветя, лози или заек (символ на Луната).


Тестото традиционно се състои от свинска мас, червен боб и жълтък, които заедно имат около 1000 калории. Новите варианти на тези вкусни сладкиши са адаптирани към здравословния начин на живот. Съдържат по-малко или изобщо мазнини, по-малко захар, по форма са по-малки, а най-често се правят от кисело мляко, сладолед или желе.

Въпреки преобладаващите плодови аромати, има различни видове плънки, с които се пълнят. Съставките могат да бъдат кафе, шоколад, орехи или някакви други ядки, плодове (сливи, ананас, пъпеш, банан ...), зеленчуци (сладки картофи), дори може да се добави и шунка.


Рецепта за лунен сладкиш (вариант):

Необходими продукти за тестото:

. 4 чаши висококачествено брашно
. 3/4 чаша мляко на прах
. 1 супена лъжица бакпулвер
. 1 чаена лъжичка сол
. 3 големи яйца
. 1 1/4 чаши захар
. 3/4 чаша безсолно масло, разтопено и изстинало до стайна температура
. 1 1/2 чаени лъжички екстракт от ванилия

 

Необходими продукти за плънката:

. 1 чаша комфитюр от кайсии
. 1 чаша нарязани фурми
. 1 чаша кокосови ядки
. 3/4 чаша стафиди


Необходими продукти за глазурата:

. 1 ръчно разбито яйце
. 2 супени лъжици вода

Начин на приготвяне:


1. В съд смесете брашното, млякото на прах и солта.
2. Разбийте яйцата в друг съд. Добавете захарта и разбийте с миксер за 5 минути. Добавете разтопеното масло и екстракта от ванилия. Ръчно разбъркайте всички съставки.
3. Прибавете сухите съставки към течната смес и омесете хубаво тесто.
4. Тестото се меси хубаво на предварително набрашнена маса, или плот, увива се в прозрачно фолио и се оставя да пренощува в хладилника.
5. След това го разделете на 15-20 парчета.
6. Пригответе плънката, като смесите комфитюрът от кайсии с останалите съставки и хубаво ги разбъркате с вилицата.
7. Загрейте фурната на 190 градуса и пригответе тавата като я покриете с намаслена хартия за печене.
8. Всяко парче от тестото го разточете на кръг с диаметър от около 7,5 см. Ръбовете нека са по-тънки, а центърът - по-дебел.
9. Поставете от плънката в средата. Затворете топчетата от всички страни и ги търкаляйте върху равна повърхност с кръгови движения, за да се изгладят и оформят.
10. Поставяйте топчетата едно по едно в набрашнения калъп и притиснете с печата. Ако не разполагате с печат и калъп, тогава сами направете дизайна с помощта на вилица.
11. Намажете всяко парче от сладкиша с глазурата. Подредете ги в тавата на разстояние 2,5 см. едно от друго.
12. Печете около 30 минути, докато се зачервят.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft