Най- лесно се приготвят кисели краставички с аспирин. Рецептата е чудесна, ако не разполагате с време за зимнина, а желаете да имате домашно консервирани краставички.
От това количество продукти което е в рецепта ще изплезят 5-6 буркана с вместимост от 800 мл., но може и повече.
Необходими продукти за кисели краставички с аспирин:
2 кг. краставички (корнишони), по 80 мл. винен оцет 6% за всеки буркан, чесън, дафинови листа, черен пипер на зърна бахар на зърна, цвят копър (ако нямате може да сложите сушен копър), синапено семе, сол, захар и аспирин.
Приготвяне: измивате краставичките и отстранявате дръжчиците, ако има такива. Във всеки буркан на дъното слагате дафинов лист, 2-3 скилидки обелен чесън, 1 стрък цвят от копър и подреждате плътно краставичките.
Щом подредите така всички буркани, във всеки един добавете по 7-8 зърна черен пипер, 1 зърно бахар, 1 чаена лъжичка синапено семе, още 2-3 скилидки чесън, по два много добре счукани аспирина, 80 мл. оцет, по 1 супена лъжица захар и 1 равна супена лъжица сол. Наливате в по-голяма тенджера вода с вместимост около 5 л. и слагате да заври. Щом водата кипне, заливате с нея бурканите.
Затваряте с капачките и обръщате надолу. Оставяте да се охладят и прибирате. Вашите кисели краставички с аспирин са готови. Може да ги залеете и със студена вода, но ще трябва 2-3 дена да ги обръщате за да се разтворят добре захарта солта и аспирина. Преди ги правех със студена вода и всеки път минавайки покрай тях ги завъртах един път с капачката надолу, друг път с капачката нагоре…
Откакто вече втора година ги заливам с гореща вода съм решила това обръщане и подмятане няколко дена из кухнята. Тези краставички с аспирин стават вкусни и хрупкави. Правя и стерилизирани кисели краставички, но определено при двата вида на консервиране има разлика и във вкуса. Не мога да кажа кой е по-хубав- и двата ми харесват.