Как да си направим оригинална турска баклава с точени кори

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Десерти
Как да си направим оригинална турска баклава с точени кори
Как да си направим оригинална турска баклава с точени кори
admin
Добавена от: admin
110979
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

Тесто:
1 кг брашно
1 яйце
3 жълтъка
2 супени лъжици прясно мляко, брашно
1 бакпулвер
2 супени лъжици олио
250 мл прясно мляко със стайна температура
За поръсване:
250 гр. краве масло
250 мл олио
За плънката:
1 кг смлени орехи
2 супени лъжици захар
За сиропа:
2 кг захар
1 л и 250 мл вода
половин средно голям лимон
За разточването:
400 гр. нишесте
2 супени лъжици царевично брашно

Създаването на идеалната комбинация от хрупкави тънки кори, нарязани ядки и сладък захарен сироп е малко предизвикателство за всяка домакиня. Но с подходящия рецепта винаги ще приготвите идеална баклава, която бързо ще изчезне от чиниите на гостите ви. 
1. В купа поставете 900 гр. брашно (100 гр. заделете за обработване на тестото), бакпулвера, сухото мляко и разбъркайте съставките, докато се хомогенизират. След това добавете яйцето, жълтъците, олиото и млякото, и омесете средно меко тесто. 
2. Върху работния плот наръсете от 100-те грама брашно и разделете тестото на 35 топки. Всяко топче омесете на ръка. 
3. Вземете голяма тава и я намажете с олио. Всяко топче оваляйте в тавата, така че да бъде покрито равномерно с мазнина (за да не образува коричка). Оставете топчетата в тавата и ги покрийте с кухненска кърпа, след което ги оставете да престоят така 10 минути. 
4. Сложете маслото в тенджерка на огъня на умерен огън и го оставете да се разтопи. След като се разтопи, увеличете температурата и разбърквайте непрекъснато, докато мазнината заври и започне да се карамелизира. Прибавете олиото в тигана и смъкнете от огъня. 
5. Разбъркайте смлените ядки с 2-те супени лъжици захар и ги оставете настрана. Поставете нишестето в съд и объркайте с царевичното брашно. 
6. Поръсете малко от сместа с нишестето върху работния плот, вземете една топка тесто и сложете отгоре, след което върху топката тесто поръсете още малко нишесте. Разточете кора с големина 55-60 см. 
Забележка-при разточването на кората може да е необходимо да се поръси още малко нишесте, ако кората залепва. 
7. Процедурата се повтаря с останалите 34 топки. Намажете тавата за баклава (55-60 см) с 3-4 супени лъжици от мазнината. След това сложете вътре една разточена кора, върху нея - още една кора. Над 2-те кори поръсете шепа от плънката. Над плънката сложете пак разточена кора, след това също шепа плънка, но тук поръсете с лъжица малко от мазнината. Процедурата се повтаря с всички разточени кори, като с мазнината се поръсва 3-та кора. Ето как се подрежда точно баклавата: 
2 разточени кори 
1 шепа плънка 
1 разточена кора 
1 шепа плънка 
поръсвате с мазнината 
1 разточена кора 
1 шепа плънка 
1 разточена кора 
1 шепа плънка 
1 разточена кора 
1 шепа плънка 
накапете с мазнината 
1 разточена кора 
1 шепа плънка 
1 разточена кора 
1 шепа плънка 
1 разточена кора 
1 шепа плънка 
накапете с мазнината 
.... повторете така до последните две кори. Върху последните две кори не се поставя от плънката, а само се поръсва между тях леко с мазнината. Баклавата се нарязва на парчета по желание - кубчета, ромбове, триъгълници. 
8. След като се нареже, баклава се поръсва с останалите 250 мл мазнина равномерно навсякъде, така че всяко нарязано парченце да е еднакво напоено с мазнина.  
9. Така приготвената баклава се слага във фурната и тя се включва на 150 градуса. Пече се около 45 минути - до златисто-кафяво. 

След като стане златисто-кафява на цвят, извадете баклавата от фурната и поставете отгоре й алуминиево фолио, след което я върнете във фурната за още 15 минути на 100 градуса. След 15 минути извадете от фурната и оставете леко да изстине. 

10. В това време в тенджера на огъня сложете 1 кг + 750 гр. захар (250 гр. отделете за приготвяне на втория сироп) и водата, и оставете да закъкри. След като започне да къкри, оставете сиропа да ври точно 7 минути. След това залейте хладката баклава с горещия сироп равномерно навсякъде. След като я залеете, покрийте я с подходяща тава и я оставете да престои 15 минути. 
11. След 15 минути извадете 3-4 парчета от края на баклавата и отцедете внимателно сиропа в тенджерка. 
12. В тенджерата със сиропа добавете останалата захар (250 гр.) и сока от половин лимон. Сложете сиропа на огъня и го оставете да къкри точно 2 минути, след което залейте баклавата отново с горещия сироп. Оставете я да се охлади и поднесете. Добър апетит!

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft