Как да си приготвим сами ябълков оцет

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Как да си приготвим сами ябълков оцет
1478754
Как да си приготвим сами ябълков оцет

Домашният ябълков оцет е природен продукт, който е лесен за приготвяне и има невероятни лечебни и диетични свойства. Можете да използвате оцета като подправка за салати и ястия, както и като консервант за туршии.

Домашният ябълков оцет може да ви дари със здраве.

Той се прави дълго, но като резултат ще получите естествен продукт от най-високо качество и вкус.

За качеството на оцета е важен сортът на ябълките , които ще използвате. Колкото повече захар се съдържа в ябълките, толкова по-голям ще е процентът спирт в джибрите и това ще ускори процеса на образуване на оцетна киселина.

Измийте добре ябълките и ги нарежете на парченца, като не премахвате сърцевината. Изсипете нарязаните плодове в голям съд. Залейте ги с гореща вода така, че тя да покрие плодовете и да останат отгоре три сантиметра.

Първа рецепта за ябълков оцет в домашни условия

На един килограм ябълки предвидете триста грама мед или двеста грама захар и сто грама мед. След като добавите меда във водата с ябълките, добре разбъркайте, докато се разтвори.

Покрийте съда с два слоя марля и оставете да престои десет дни в помещение с температура 20-30 градуса. Два-три пъти дневно разбърквайте ябълките с дървена лъжица.

След десет дена прецедете и извадете ябълките. Изстискайте ги, прецедете сока и добавете към основната маса. Прелейте течността в съд с широко гърло.

Завържете гърлото с марля и оставете да престои един месец в помещение с температура 20-30 градуса. След това прецедете оцета през ленена кърпа и разлейте в бутилки.

Затворете плътно с капачки. Съхранявайте ябълковия оцет в хладилник, при температура от 6 до 8 градуса, за да се възползвате от полезните му свойства.

Домашният ябълков оцет обикновено е с два до три процента алкохол, но е по-ароматен от купешкия и съдържа много повече полезни минерали и витамини.

Втори вариант на рецепта за ябълков оцет

Продукти:
10 кг. ябълки
1 кг захар
1 водна чаша мая от стар ябълков оцет
10 л. вода
Ябълките се измиват добре, изчистват се от загнилите места, след което се нарязват на 4 или 6 , без да се отстранява семенната част и кората.
Поставят се в пластмасов бидон. водото се загрява до 30-40 градуса и в нея се разтваря захарта.
С полученият разтвор се заливат ябълките. Прибавя се маята и се разбърква добре.
След това се оставя на стайна температура до извършване на необходимата ферментация, без да се бърка повече.
След като се получи киселата ферментация, разтворът се прецежда през тензух и се налива в стъклени съдове. В получената течност се поставят 1-2 ч. лъжички лимонена киселина за избистрянето й.
Утайките отново се поставят в бидона. Отново се загрява 10 л. вода, в която се слага само 1/2 кг. захар.
рецептата се повтаря до получаването на втора доза оцет.

Трета рецепта за ябълков оцет:

Прави се от капали ябълки.
Независимо от съда - 1/3 от съда се пълни с възможно максимално натрошени ябълки - или много ситно нарязани, или смачкани, или настъргани. Някои практикуват поставяне на ябълките в плътен полиетиленов чувал и мачкане с крака или чукане с някаква бухалка.
150 гр. захар на литър вода
чаша оцет
вода догоре на съда.
Отворът на съда се покрива с марля и се завързва.
Стои на топло и ферментира докато ябълките изплуват отгоре.
Поне един път на ден се разбърква с бъркалка енергично.
Престоява така поне една седмица.
Прецежда се.
Ябълките се изхвърлят.
Пак се завързва с марля и престоява докато се утаи идеално.
Много внимателно, с маркуче, се пълни в бутилки и се оставя за ползване.

Четвърти вариант на ябълков оцет:

Измийте добре 2 кг. негодни за друга консумация ябълки. Почистете ги от гнили и червиви части. Не отстранявате сърцевината им и не ги белите.
Настържете ги на едро ренде.
Получава се около 800 гр. смес.
Поставете в трилитров буркан.
Долейте съда почти догоре с топла, предварително преварена вода.
Прибавете 300 гр. пчелен мед или захар, а за ускоряване на оцетнокиселата ферментация и 30 гр. мая за хляб и 60 гр. сух черен хляб.
Бурканът се оставя в тъмно помещение, при температура около 30 градуса.
Кашата се разбърква три пъти дневно с дървена лопатка.
На десетия ден прехвърлете кашата в марлена торбичка и я пресовайте в тавичка, поставена между две чисти плоскости. Отделеният сок прецедете още веднъж през марля и го прехвърлете в съд с широко гърло.
Завържете отгоре с марля и оставете на топло място.
Когато от течността престанат да се отделят газови мехурчета и тя се избистри напълно, тогава може да сте сигурни, че ферментацията е завършила.
Източете бистрия оцет, прецедете го и го налейте в бутилки от тъмно стъкло.
Затворете плътно и съхранявайте на хладно място.
Получаването на оцета става най-много за два месеца.  

Така приготвен и бутилиран, домашният ябълков оцет може да бъде съхраняван дълго време. Ако приемате лъжичка от ценната течност преди всяко хранене, това ще поддържа киселинната среда в организма ви в отлично състояние. Преди приема обаче, разтворете ябълковият оцет в чашка вода.

Лъжица ябълков оцет се препоръчва при симптоми като гадене, повръщане, коремни спазми или стомашно разстройство. Също така ябълковият оцет е отлично козметично средство. Той е важна съставка в лосионите за лице, а разтворен във вода, може да придаде чудесен блясък на косата ви. 

Ябълков оцет и мед за лечение на чупливи нокти, артрит, лош дъх и затлъстяване

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft