Вреден ли е цикламатът

вход през zajenata.bg
30698

Как ни вреди цикламат

За всеки нормален човек е логично да се запита как един подсладител може да е забранен в някои страни, а в други употребата му да е разрешена (предимно в Източна Европа). Нима вредата от цикламат не е константна навсякъде по света и не крие латентна опасност от поява на страшни болести след време. Защото действието на подсладителите не е мигновено, а те се натрупват в нашия организъм до момента, в който не се появи болестта.

Истината е, че производители и хранителни магнати не са особено заинтересовани от личното здраве на всеки един от нас. Акцентът е върху това, че цикламатът е евтин и на всичкото отгоре много подходящ за влагане във всевъзможни хранителни продукти, защото издържа на високи градуси.

След като в края на 60-те стана ясно, че цикламата е напълно способен да причини рак на лабораторни мишки, последвалите изследвания изведоха на бял свят, че подсладителят е крайно противопоказен за хора, които страдат от бъбречна недостатъчност. Подсладителят се получава чрез екстракция от cyclohexylamine и sulfamic киселина и това вещество се метаболизира в ограничена степен от бактериите в червата. При някои от нас се наблюдава намалена абсорбция от червата, а веществото се освобождава непроменено през бъбреците.

Цикламат, подобно на останалите синтетични подсладители е неподходящ за употреба и по време на бременност и кърмене.

Попадайки в стомаха, под действието на живеещите там бактерии цикламатът се превръща в циклахексаламин. Това е вещество, което не е изследвано и изучено окончателно, което най-вероятно е причината този заместител на захарта да е забранен в САЩ и някои от страните на ЕС.

1 2 3 4 5 6
7
Здравни съвети
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft