Ползата и вредата от билката пелин

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Как се прави пелин за пиене
558626
Как се прави пелин за пиене

Как се прави пелин за пиене

За разлика от наложения пелин, обикновения пелин - може да се произвежда през цялата година независимо от сезона.

Билките се поставят в емайлиран съд. Заливат се с 1 л вряла вода. Разбъркват се и се покриват с платно. След 24 часа течната фаза се отделя, билките се заливат с 1 л вино, разбъркват се и се оставят за 24-48 часа. През това време съдът е покрит плътно с капак.

След изтичане на срока течната фаза се отделя и прецежда през гъсто платно. Водният екстракт също се прецежда. Водният и виненият екстракт се смесват. В това състояние е готов за ползване. Екстрактът е биологично нестабилен. За съхранение по-дълго време трябва да се държи в хладилник. Независимо от това в 1 л екстракт може да се прибавят 2 мл серниста киселина, която ще повиши биологичната му стабилност.
Виното предварително се подслажда чрез внасяне на захар, осигуряваща 30 до 50 г на литър. Предпочитаната захарност е около 30 г/л (5-6 супени лъжици захар за 1 литър). В подсладеното вино при постоянно разбъркване на порции се внася екстракт до получаване на желания аромат и горчивина на вкус. Оценка се прави след всяка порция. След като се размеси добре и се остави за няколко часа за хомогенизиране пелинът е готов за консумация. Този пелин не е газиран.

Независимо от начина на приготвяне пелиновото вино е биологично нестабилно. В него може да започне ферментационен или друг микробиологичен процес, продуктите от който ще влошат състава и вкуса му. По тази причина пелиновото вино не може да се съхранява дълго време. Това е възможно, като се налее в бутилки и се пастьоризира.
Пастьоризацията се осъществява по следния начин: Бутилките, които ще се пастьоризират, не се пълнят до гърлото. Оставя се по-голяма въздушна камера. Нивото на виното в бутилките да бъде на височината, откъдето започват шийките. За да се избегне пукането и трошенето на бутилките, те се затапват с плътен памучен тампон. Така подготвени, бутилките се нареждат в казан, на дъното на който е поставена дървена решетка, тънък слой около 3 см слама или 2—3 слоя памучно платно. Казанът се поставя на огнището и се пълни с вода до нивото на виното в бутилките. Водата се загрява до кипване, след което веднага се прекратява.

Независимо от типа на пелина, наложен или обикновен с екстракт, той се консумира охладен при температура 8-10 °С

1 2 3 4 5 6 7
8
9 10 11
Още от "Здравни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft