Какво да сложим на Новогодишната трапеза

вход през zajenata.bg
182611

Капама за Нова Година


КАПАМА ( не по бански)

Продукти: 1 средно голяма кисела зелка, едно пиле (може и само пилешки бутчета), малко пушени гърди, едно парче сурова домашна наденица, шарено свинско месо, ориз, лук, сол, червен пипер, черен пипер, чубрица, бяло вино.

Количеството на всички продукти може да изберете според личния си вкус, броя на гостите и не на последно място според големината на глинения съд, в който ще печете капамата. Ако нямате глинен съд, може да използвате и голяма йенска тенджера с добре прилепнал капак, но миенето й след това е ваша грижа.

От зелката отделяте по-големите и здрави листа за сърмички, а останалата част нарязвате на ситно. Свинското месо нарязвате на хапки, а една част - по-шареното месо, отделяте за плънката на сърмите. В машинката за мелене на месо използвайте приставката с елиптични прорези, така месото ще стане едро смляно. Ако нямате машинка, накълцайте го с остър нож на много ситни парченца. Ако сте решили да използвате цяло пиле, все пак ви съветвам да отделите крилцата и фенера - само ще заемат мястото на по-съществените съставки.
Приготвяме отначало сърмичките - със сигурност знаете как, но все пак ще припомня. Запържва се една глава лук, добавя се месото - едро смляно или ситно накълцано, после измития ориз и малко ситно нарязано зеле, разбърква се, ръси се с червен пипер, сол, черен пипер, сушена ронена чубрица, залива се с малко сок от зелето и като се изпари течността се завиват сърмите.
След като вече всичко сме приготвили - нарязали сме пушените гърди на ивички, наденицата на парчета, а пилето на порции, започваме да нареждаме всичко в съда. На дъното редим зеле, ръсим го с червен пипер и чубрица, отгоре останалите меса и между тях сърмичките, между редовете отново зеле - и така докато наредим всичко. По-добре е все пак последният ред да е от зеле. Заливаме с малко бяло вино и зелева чорба, а ако тя е много солена и кисела, слагаме вода и само малко от нея.
После пъхаме във фурната и ...сме свободни за три часа.
 

1
2
3 4 5
Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft