Кисело зеле по немски

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Зимнина
Кисело зеле по немски
Кисело зеле по немски
admin
Добавена от: admin
38539
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

5 кг твърдо бяло зеле
50 г сол
4-5 с.л. захар
По желание:
хвойнови шишарчици
дафинов лист
копър
ким на зърна

Зелето се настъргва на много фини ивици. Смесва се със солта и захарта. На порции се слага във висок, тесен съд и се удря с чукало, докато си пусне сока и омекне, но да не е смачкано на каша. Счуканите ивици се прехвърлят в съд, предварително изплакнат с вряла вода (дезинфекциран) и се редуват с подправките на вкус. След като всичкото зеле се счука, прехвърли и нареди в съда, се покрива с чиста платнена кърпа, притиска се с чиния с подходящ размер и се притиска с камък, също измит с вряща вода. Целта е зелето да е изцяло покрито от сока си. Кърпата се сменя с нова на всеки няколко дни, чинията и камъкът също се измиват и се попарват. Държи се на хладно - 12-18 С. След около 3 седмици ферментацията би трябвало да е приключила и зелето е готово за консумация. Поради това, че освен от ферментацията, зелето е обработено и механически, то е много крехко, изглежда като фини клончета и може да се консумира сурово или просто загрято и подправено като гарнитура към печени меса - пиле, свинско, към наденици, с картофено пюре или просто като салата.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft